Güney Kore’den ses hızına yakın tren projesi

Düşük basınçlı bir tüp içinde hareket edecek olan mermi tren saatte 1000 kilometre hıza ulaşacak.

Güney Kore’de saatte 1000 kilometre hıza ulaşabilen bir ‘mermi tren’ projesi üzerinde çalışılıyor. Ses hızının saatte 1235,5 kilometre olduğunu hatırlatalım.

Korea Times gazetesinin haberine göre, başkent Seul’deki yetkililer, neredeyse süpersonik hıza ulaşacak bu tren sayesinde ülkedeki yolculuk sürelerini önemli ölçüde azaltmayı planlıyor. Projeye göre, mermi tren ‘düşük basınçlı bir tüp’ içinde hareket edecek. Eğer başarılı olursa, saatte 500 kilometre hıza ulaşan ve raydan manyetik yükselme prensibiyle çalışan dünyanın en süratli mermi trenlerinden iki kat daha hızlı seyahat edilebilecek.

Kore Demiryolu Enstitüsü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Çok uzak olmayan bir gelecekte, neredeyse yıldırım hızında son teknoloji ürünü bir tren yapmayı ümit ediyoruz. Düşük basınçlı tüp içinde ilerleyecek. Bu amaçla, önümüzdeki 3 yıl içinde, hiper-tüp olarak adlandırılan çeşitli teknolojilerin uygulanabilirliğini kontrol etmek için Hanyang Üniversitesi’nin yanı sıra ilişkili enstitülerle işbirliği yapacağız. ABD, Kanada ve Çin gibi birçok ülke, bu fütüristik tüp teknolojisi üzerinde rekabet ediyor. Küresel rakiplerimizi geçmeyi planlıyoruz.”

HYPERLOOP PROJESİ

Güney Kore’nin de katılmak istediği bu yarışın fitilini, 2013 yılında Tesla ve SpaceX’in kurucusu ABD’li milyarder Elon Musk ateşlemişti.

Yolcuların otomobil büyüklüğündeki bir kapsüle yerleştirildiği ve kapsülün saatte 1126 kilometre hızla bir tüpün içinde ilerlediği proje ile Los Angeles – San Francisco arasındaki 643 kilometrelik yol 30 dakikada kat edilebilecek. Süper hızlı seyahatin tek yolunun bir tüp inşa etmek olduğunu kaydeden Musk, Hyperloop adlı projesini 10 yıl içinde hayata geçirebileceğini belirtmişti.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Güney Kore’den ses hızına yakın tren projesi” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir