Kalbe yardım eden ‘robotik kılıf’ geliştirildi

Kalbi saran robotik cihaz, kan pompalanması sırasında bükülüp açılarak işleme yardımcı oluyor.

İrlanda’daki bilim insanları, hasarlı ya da zayıf bir kalbin kan pompalamasına yardım eden robotik kılıf üzerinde çalışıyor. Proje gerçeğe dönüşürse, aylarca ya da yıllarca sağlıklı kalp nakli bekleyen hastalara bir umut ışığı olacak.

İrlanda’da bulunan NUI Galway Üniversitesi’nin bilim dergisi Science Translational Medicine’de yayınlanan araştırmasına göre, kalbin etrafını saran uyarlanabilir ve esnek silikon kılıf, otomatik olarak bükülüp açılarak kalp atışı ile senkronize olabiliyor. Zayıf kalbe yardım eden cihaz, yukarıdaki videoda da görülebileceği üzere kan pompalanması işlemini kolaylaştırıyor.

NUI Galway Üniversitesi’nden Ellen Roche, “Her yıl daha fazla insan kalp yetmezliğinden hayatını kaybettiği için bu araştırma çok önemli. Silikondan oluşan yumuşak robotik cihazlar, insan dokusu ile etkileşim kurarak iyileşmeye yardımcı olabiliyor. Ya da kalbin işleyişine yardımcı olabiliyor” dedi.

Robotik silikon cihaz, kalp nakli işlemlerindeki bekleme süresi, sağlıklı kalp bulabilme, kan pıhtılaşması, işlev bozukluğu ya da uyum sorunu gibi birçok riskin egale edilmesi anlamına geliyor. Hasta kendi kalbini saran bu bükülebilir kılıf desteği ile yaşama tutunmaya devam ediyor.

Kalbin dış katmanlarını taklit edecek şekilde tasarlanan bu pompalama cihazı, kişiye özgü ayarlamalar ile organa yerleştirilebiliyor. Pille çalışan silikon yapı, kalbin zayıf bölgesine göre güçlendirilebiliyor. Robotik kılıf henüz sadece hayvanlarda test edildi. Enfeksiyon riski ya da arıza olasılıkları üzerinde laboratuar çalışmaları devam ediyor. Bu yıl içinde insan kalbi üzerinde deneneceği belirtiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Kalbe yardım eden ‘robotik kılıf’ geliştirildi” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir