Az uyku Alzheimer’ı tetikliyor olabilir!

ABD ve Türkiye’den iki araştırma Alzheimer ile uykusuzluk arasında bağlantı olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar son yıllarda Alzheimer ve uyku arasındaki bağlantıyı anlamak adına önemli mesafeler kat etti. Şimdi ise ABD’deki bir üniversiteden bilim insanları, uykusuzluk nedeniyle beynin Alzheimer’a karşı daha kırılgan olduğunu ortaya koydu.

Amerikan NPR radyosunun haberine göre, Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, beyin – uyku ilişkisindeki anahtar süreci gözlemlemeyi başardı. Bulgulara göre, kesintili uyku örüntüleri bazı kişilerde Alzheimer’ın başlangıcındaki sorunları yaşamalarına yol açabiliyor. Bazılarında ise hafıza kaybına ve bilişsel kabiliyetlerde problemlere neden oluyor.

Bunun ana sebebi uykusuzluğun amyloid plaklarını oluşturması. Bu, Alzheimer’a yol açan en önemli problemlerden birisi. Son beş yılda yapılan birçok araştırmada düzenli uyumayan insanların beyninde amyloid plak birikiminin fazla olduğu ortaya çıkmıştı. Araştırmacılar yavaş yavaş düzensiz uykunun neden beyinde zehir etkisi yaptığını anlamaya başladı. Teorilerden bir tanesi, uykunun amyloid plaklar için adeta ilaç olduğu ve onları yıktığı. Ancak henüz bilim insanları bunu netleştirmiş değil.

Uykunun önemini anlamak için Oregon üniversitesindeki araştırmacılar uyku esnasındaki kişilerin beyinlerini görüntülemeyi denemeyi düşünüyor. Bunun için süper hassas MRI cihazı kullanmayı planlıyorlar. Eğer deney planladıkları gibi giderse Alzheimer ve uyku ilişkisinin çözülmesi için büyük bir adım atılmış olacak.

Benzer bir araştırma daha önce Türkiye’de de yapılmıştı. 2012 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi’nin (SDÜ) fareler üzerinde yaptığı araştırmada, kesintisiz uykunun hafızayı güçlendirdiği, uyku sorunu yaşayanların ise Alzheimer’e yakalanma ihtimalinin arttığı belirlenmişti.

SDÜ’deki uzmanlar, genç yaşta uyku problemi yaşayanların yaşlandıklarında uyku problemi yaşamayan insanlara göre daha fazla hafıza problemi yaşadıklarını ve Alzheimer hastalığına yakalanma risklerinin arttığını kaydediyor. Karanlıkta 7 saatlik aralıksız uykunun beyin üzerinde olumlu etki oluşturduğu belirtiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

 

“Az uyku Alzheimer’ı tetikliyor olabilir!” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir