Havadaki nemden su üreten cihaz geliştirildi

Sadece güneş enerjisiyle çalışarak çölde bile ucuz maliyetle içilebilir su üretebiliyor.

Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişiklikleri ve kuraklıklar, bilim insanlarını içilebilir temiz su ihtiyacını gidermek için yeni yollar bulmaya itiyor. ABD’de prototipi üretilen bir cihaz, olağanüstü koşullarda bile havadaki nemi çekerek su üretebiliyor.

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Berkeley California Üniversitesi (UC Berkeley)’in geliştirdiği ‘su hasatçısı’ aygıt, havadaki nem oranının sadece yüzde 20 civarında olduğu Mojave Çölü’nde güneş enerjisi ile çalışarak 12 saatte 2,8 litre su üretmeyi başardı.

cihazyeni
Su hasatçısı (MIT)

Su hasatçısı cihaz, zirkonyum metalinden yapılmış kafes benzeri bir yapı ve güneş ışığını emme paneli ile kondansatör (yoğunlaştırıcı) plaka arasına sıkıştırılmış adipik asidin bulunduğu açık hava haznesinden oluşuyor. Zirkonyum ve asit yapı önce havadaki nemi tutuyor. Daha sonra güneş ışığı, suyu soğutucu yoğunlaştırma plakasına doğru itiyor. Buhar, burada akıcı suya dönüşüyor ve damla damla bir toplayıcıya düşüyor. Bu sayede çöl koşullarında bile bir saatten kısa sürede bir bardak içilebilir su elde edilebiliyor.

Cihazı geliştiren ekipte yer alan UC Berkeley’den profesör Omar Yaghi, “Yerel çevrede doğrudan havayı kullanan ilk kişiselleştirilmiş su sağlayıcıyı elde ettik. Düşük nemde havadan su toplama konusunda uzun süredir devam eden mücadelede çığır açan bir başarı. Çok pahalı ve fazla enerji harcayan seçenekler dışında başka alternatifi yok. Cihaz sadece güneş enerjisini kullanıyor. Evlere yönelik gelecekteki vizyonlardan birisi de şebekeden bağımsız olarak su üretilebilmesini sağlayan cihazlar geliştirmek. Ben buna kişiselleştirilmiş su diyorum” açıklamasını yaptı.

Prototipi temel alarak çalışmalarını sürdüren MIT ve UC Berkeley ekibi, şimdi daha fazla hava kullanarak daha çok miktarda su üretebilen büyük bir cihaz geliştirmeyi hedefliyor. Araştırma sonuçları bilim dergisi Science’ta yayınlandı.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Havadaki nemden su üreten cihaz geliştirildi” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir