Cassini, Satürn’den ses kaydı yolladı

NASA’nın Cassini uzay aracı, Satürn’den yeni ses kayıtları ve görüntüler gönderdi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Cassini uzay aracı, Satürn’ün yüzeyi ile halkaları arasındaki 2 bin 400 kilometre genişliğindeki boşluğun sesini kaydetti.

Yakıtını bitirdiği için 20 yıllık efsanevi yolculuğunun son aşamasına giren ve 26 Nisan’da Satürn’e doğru ‘intihar’ dalışına geçen Cassini keşif aracı, daha önce insan yapımı hiçbir cihazın bulunmadığı ortamdaki inanılmaz gözlemlerini sürdürüyor.

Son olarak Cassini’nin gönderdiği ve Radyo Plazma Dalga Bilimi (RPWS) tarafından ölçülen bu sesler, aynı yerden geçseydik kendi kulaklarımızla duyabileceğimiz normal sesler değil. Bunu radyo ve plazma dalgalarının birleşimiyle ortaya çıkan sinyalin sese dönüşmüş hali olarak açıklayabiliriz.

Aşağıdaki ilk ses dosyası, Cassini aracı 18 Aralık 2016’da Satürn’ün halkalarından geçtiği sırada kaydedildi. Buradaki sesin biraz parazitli olmasının sebebinin toz, kaya ve buzdan oluşan halkalar olduğu belirtiliyor:

İkinci ses dosyası ise halkalar ve Satürn gezegeni arasındaki dev boşlukta, aracın ilk dalışa geçtiği 26 Nisan günü kaydedildi. Yükselip alçalan gizemli tonu ile adeta hipnotize edici bir özelliğe sahip:

NASA’daki bilim insanları, Cassini uzay aracının Satürn ve halkaları arasındaki boşluğa dair beklenmedik veriler sunduğunu belirtiyor. Boşluk, zannedilenden çok daha boş ve berrak, neredeyse hiçbir şey bulunmuyor. Böyle şaşırtıcı bir sonucu beklemeyen NASA uzmanları, boşluğun “temiz” olmasının muhtemel sebeplerini araştıracaklarını bildirdi.

Bu arada NASA, Cassini keşif aracının Satürn’e yaptığı ilk dalıştan sadece ses kayıtları değil görüntüler de paylaştı. Aşağıdaki video klipte aracın 26 Nisan günü yaptığı ilk dalışta çektiği atmosfer fotoğraflarından oluşan görüntüler yer alıyor:

Cassini, bu fotoğrafları çekerken gezegenin yüzeyine 72 bin 400 kilometre mesafeden 6 bin 700 kilometreye doğru bir alçalış gerçekleştiriyor. Araç benzer dalışlarından 20 tane daha yapacak. 15 Eylül’de gezegenin atmosferine girdikten sonra parçalanarak yok olacak.

Cassini ve Voyager uzay araçlarının değişik yıllarda Satürn yakınlarından geçerken kaydettiği diğer esrarengiz seslere dair haberimize ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz:

Satürn’den gelen ürkütücü sesler..


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Cassini, Satürn’den ses kaydı yolladı” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir