Amberde korunan 100 milyon yıllık kuş

Myanmar’da ortaya çıkarılan kehribardaki yavru kuş dinozorlarla aynı çağlarda yaşadı.

Görünen o ki, dinozorlarla aynı dönemlerde yaşamış hayvanlardan sadece böcekler amber (kehribar) taşı içinde sıkışıp kalmamış. Bilim insanları amber sayesinde tarih öncesi çağlardan günümüze ulaşan ve bütünlüğü bozulmamış 100 milyon yıllık bir yavru kuş fosili buldu.

Çin, ABD ve Kanada’dan bir araştırma ekibinin Gondwana Research dergisinde yayınlanan ortak çalışmasına göre, Myanmar’da bulunan amberin içindeki yavru kuşun başı, boynu, kanadı ve pençesi açık bir şekilde görülebiliyor. Kuşun yumurtadan çıktıktan birkaç gün sonra iğne yapraklı ağaçtaki yuvasından zemindeki bir reçine havuzuna düştüğü sanılıyor. Bitkilerden salınan reçine veya çeşitli sıvıların katılaşmış hali olan kehribarların içinde milyonlarca yıl öncesine ait canlılar mükemmel bir şekilde korunabiliyor.

amber_kus2
Yavru kuşun bulunduğu kehribar

Çalışmaya Kanada’dan katılan ekipten Ryan McKellar, “Bu, sahip olduğumuz en eksiksiz ve ayrıntılı kuş yavrusu fosili. Şaşırtıcı ve inanılmaz. Kahverengi tüyleri, derisi ve eti iyi korunmuş görünüyor. Normalde benzer durumlarda et karbona dönüşür. Ancak Jurassic Park hayranlarına bir kötü haberimiz var, maalesef kullanılabilir bir DNA’sı yok” diyor.

amber_kus3
Fotoğraf: Ryan McKellar

Araştırmaya göre bu minik kuş, dinozorların yok olduğu 66 milyon yıl öncesine kadar modern kuşların atalarının yanında yaşayan ve ‘enantiornithes’ olarak bilinen bol çeşitli bir gruba aitti. Kendilerini korumak için de kullandıkları uçuşa hazır kanatlarla ve kuyrukla yumurtadan çıkıyorlardı. Ancak günümüzün yavru kuşları gibi gövdelerini örtecek tüylerden yoksunlardı. Geri kalan özellikleriyle çağdaş kuşlara benziyorlardı.

amber_kus1
Yavru kuşun pençesi

Yavru kuşun bulunduğu kehribar, birkaç yıl önce Çin’deki bir müze tarafından tesadüfen Myanmar’dan alındı. İçinde ne olduğu anlaşıldığında Pekin’deki Jeobilimler Üniversitesi’nden Lida Xing ve beraberindeki ekip tarafından yaşı ile özellikleri tespit edildi. Bilim insanları şimdi neden enantiornithes’in dinozorlarla birlikte yok olduğunu ve modern kuşların atalarının hayatta kaldığını anlamaya çalışıyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Amberde korunan 100 milyon yıllık kuş” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir