Yaşam için yeni gezegen adayı: LHS 1140b

40 ışık yılı uzaklıktaki kayalık bir gezegen bilinen hayat koşullarına elverişli olabilir.

Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıktaki bir kırmızı cüce yıldızının etrafında dönen kayalık LHS 1140b gezegeni, Güneş Sistemi dışındaki yaşam arayışları için en uygun adaylardan birisi olabilir. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre)

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO)’dan yapılan açıklamaya göre, Şili’deki La Silla Gözlemevi’nde yer alan Yüksek Hassasiyetli Radyal Hızlı Gezegen Bulucu (HARPS)’ı kullanan uluslararası bir ekip, Balina Takımyıldızı doğrultusundaki sönük yıldız LHS 1140’ın etrafında ‘habitable zone’ (yaşanabilir bölge) içinde bir ‘süper-dünya’ keşfi gerçekleştirdi.

Elde edilen verilere göre, Dünya’dan biraz daha büyük ve çok daha ağır olan bu yeni gezegenin atmosferinin uzaya doğru azalma miktarı oldukça düşük. Kırmızı cüce yıldızlar Güneş’e göre çok daha küçük ve soğuktur. LHS 1140b gezegeni, kendi yıldızına Dünya’nın Güneş’e uzaklığına oranla 10 kat daha yakın bir bölgede yer alsa da, yalnızca gezegenimizin yarısı kadar güneş ışığına ve çok az radyasyona maruz kalıyor.

Gökbilimciler, 1 yılı sadece 25 gün olan LHS 1140b gezegeninin yaşını en az 5 milyar yıl olarak tahmin ediyor. Çapı ise Dünya’nın 1,4 katı kadar – neredeyse 18 bin kilometre fazla. Ancak Dünya’nın 7 katı kadar kütlesi ve çok daha yoğun yapısı olması nedeniyle gezegenin muhtemelen yoğun bir demir çekirdeği ve kayalık bir yüzeyi olduğu düşünülüyor.

Artist’s impression of the super-Earth exoplanet LHS 1140b
Cüce yıldız LHS 1140 ve LHS 1140b gezegeni illüstrasyonu (ESO)

Araştırmayı yürüten Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jason Dittmann, “Bu, son 10 yılda gördüğüm en heyecan verici öte-gezegen oldu. Bilimdeki en büyük araştırmalardan birini gerçekleştirmek için bundan daha iyi bir hedef bulamayız, yani Dünya dışı yaşama dair kanıt araştırmaları. Kırmızı cüceyle ilgili şu anki durum oldukça olumlu. LHS 1140 kendi etrafında daha yavaş dönüyor ve benzer düşük kütleli yıldızlara göre daha az yüksek enerjili ışınım yayıyor” diyor.

Bu süper-Dünya, atmosferinin araştırılması ve karakterize edilmesi için gelecekteki gözlemler adına en iyi aday olabilir. Araştırma ekibinden Xavier Bonfils şunları söylüyor: “LHS 1140 sistemi yaşanabilir kuşakta bulunan gezegenlerin gelecekteki özelliklerini araştırmak için Proxima b ya da TRAPPIST-1’den daha önemli bir hedef olabilir. Bu yıl öte-gezegen keşifleri adına oldukça önemli bir yıldı!”

Yakında diğer yer ve uzay teleskopları ile yapılacak olan gözlemler sayesinde LHS 1140b üzerine düşmekte olan yüksek enerjili ışınımın miktarı hesaplanacak ve yaşamı destekleyip desteklemediği ortaya çıkarılabilecek.

“Yaşam için yeni gezegen adayı: LHS 1140b” için 2 yorum

  1. Geri bildirim: 10Haber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir