Kan gruplarını birbirine dönüştüren bir metod geliştirildi

Bilim insanları A,B ve AB kan gruplarını 0 grubuna dönüştebilmeyi başardı.

Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde görevli bilim adamları A,B ve AB kan gruplarını 0 grubuna dönüştebilmeyi başardı. Geliştirilen teknik sayesinde organ nakli ameliyatlarında ve acil kan grubu gerektiren durumlarda hastaya daha çabuk müdahale edilebilecek.

Doğal Bioteknoloji gazetesindeki habere göre yeni metod, nakil için gerekli kan azaltılmasını sağlayan yeni enzimlerin kullanılmasıyla uygulanabiliyor. Normal şartlarda kan grubu ile uyumsuz başka gruptan kanın nakli durumunda hastanın hayatı tehlikeye girebiliyor. A ve B grubundaki kan hücreleri “antijen” adı verilen ve bağışıklık sistemini ihtiyaç duyulan durumlarda tetikleyen iki farklı şeker molekülü içeriyor. AB grubundakiler bu türdeki moleküllerin ikisine de sahipken 0 grubu kanda hiçbiri bulunmuyor. A, B ve AB grubu kan grubuna sahip hastalar birbirlerinden kan alışverişinde bulunabilirlerken 0 kan grubuna dahil hastalar kimseden kan alamıyor. Geliştirilen yeni sistemle birlikte bilim adamlarının keşfettiği yeni bakteriyel emzimler A,B ve AB grubundaki şeker moleküllerini keserek 0 grubuna kan naklinin gerçekleşmesini sağlıyor. Yeni metod sadece 0 (rh) negatif kan grubu için uygulanabiliyor.

Gazetede konu hakkında açıklamaları yer alan bilim adamları, sistemin hastalarda denenmeden önce pek çok deneye ihtiyacı olduğunu vurguladı. 2 bin 500 bakteri üzerinde yaptıkları araştırmada sadece iki bakterinin kanda bu işlemi gerçekleştirebildiğine dikkat çeken bilim adamları “Yeni metod kandaki aşırı basıncı azaltan her yerdeki kırmızı hücrelerin de üretilmesini sağlıyor” diyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir