Ebabil 10 ay boyunca hiçbir yere konmadan uçabiliyor

Ebabil kuşlarının 2 aylık üreme, dinlenme ve beslenme dönemlerinin ardından 10 ay boyunca hiçbir yere konmadan uçabildikleri ortaya çıktı.

İsveç’teki bilim insanları, ebabil kuşlarının 2 aylık üreme, dinlenme ve beslenme dönemlerinin ardından 10 ay boyunca hiçbir yere konmadan uçabildiklerini ortaya çıkardı.

Current Biology dergisinde yayınlanan habere göre, İsveç’teki Lund Üniversitesi araştırmacıları, 13 tane ebabil kuşuna 1 gramlık uydu takip aygıtı yerleştirip iki yıl boyunca sonuçları inceledi. Sürüdeki 3 kuşun, 2 aylık üreme, dinlenme ve beslenme süresinin ardından 10 ay boyunca aralıksız uçtuğu belirlendi. Kuşların havada oldukları aylar boyunca tüy döktükleri, kanatları ile kuyruklarını adeta “yeniledikleri” keşfedildi.

Araştırma ekibinden Anders Hedenström, “Bu keşif, hayvan psikolojisine dair bildiklerimiz konusunda sınırları önemli ölçüde zorluyor. 10 aylık uçuş, bildiğimiz bütün kuş türleri içinde en uzun süre, bu bir rekor” açıklamasını yaptı. Daha önceki rekor, 6 aylık uçuş süresiyle yine ak karınlı ebabil kuşlarına aitti.

Araştırma ekibinin cevabını merak ettiği en büyük soru ise, ebabil kuşlarının nasıl bu kadar uzun süre havada kalabildikleri. Kuşun küçük boyutlarına ve kısıtlı gücüne göre oldukça büyük bir enerji gerekiyor. Ayrıca uykuya gereksinim duyuyorlarsa bunu ne zaman gerçekleştiriyorlar?  Hedenström’ün bu konu hakkındaki yorumu ise şöyle: “Her gün alacakaranlıkta ve şafak sökerken ebabil kuşları 2 – 3 kilometre yüksekliğe ulaşıyor. Sonra aşağı doğru yavaşça süzülürken uyuyor olabilirler, emin değiliz.”

Ebabil kuşları, Avrupa – Afrika arasındaki göç rotalarında, hayatları boyunca milyonlarca kilometre yol yapıyor. Havada kaldıkları toplam sürenin 5 buçuk yıl olduğu sanılıyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir