Anadolu ve Mezopotamya’yı birbirine bağlayan antik kent keşfedildi

Irak’ın kuzeyindeki Dohuk kenti yakınlarında Akad İmparatorluğuna ait olduğu belirtilen bir antik kentin 5 bin yıllık harabeleri bulundu.

Irak’ın kuzeyindeki Dohuk kenti yakınlarında Akad İmparatorluğuna ait olduğu belirtilen bir antik kentin 5 bin yıllık harabeleri bulundu.

International Business Times’ın haberine göre, Bronz Çağ’da inşa edilen şehrin kalıntıları, Almanya’daki Tübingen Üniversitesi bünyesinde yer alan Antik Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü tarafından keşfedildi. Kazılar Bassetki köyünde Ağustos – Ekim ayları arasında yapıldı.

1200 YILLIK İHTİŞAMLI DÖNEM

Elde edilen verilere göre, kent M.Ö. 3000 yıllarında kuruldu. 1200 yıl boyunca zengin ve görkemli bir dönem yaşadı. M.Ö. 2340 – 2200 yılları arasında Akad İmparatorluğu hakimiyetine geçti. Şehrin bir duvarının M.Ö. 2700 yıllarında inşa edildiği, büyük taş yapıların da M.Ö. 1800’lerde yükseldiği düşünülüyor. Kentin yakınlarında 1 kilometre alana yayılan Bronz Çağ evlerinin izleri bulundu.

Arkeologlar, M.Ö. 1800’lerde inşa edilmiş büyük çaplı yol ağlarının Akad İmparatorluğunun çöküşünün ardından şehrin büyümeye devam ettiğini gösterdiğini, kentin Anadolu ve Mezopotamya’yı birbirine bağladığını kaydediyor.

akkadian-empire-11
Fotoğraf: Peter Pfalzner

KÜLTÜRLERİ BİRBİRİNE BAĞLAYAN KAVŞAK NOKTASI

Kazılar sırasında M.Ö. 1300’lerde yapıldığı düşünülen Asur çivi yazısı tabletler de çıkarıldı. Tabletlere göre, bölgede Mezopotamya fırtına ve yağmur tanrısı Adad’a adanmış bir tapınak bulunuyordu.

Çalışmaları yürüten ekibin lideri Peter Pfälzner, “Bassetki’deki bu bölge, Bronz Çağ’da Mezopotamya, Suriye ve Anadolu kültürleri arasında bir kavşak noktası. Beklenmedik derecede zengin, kültürel bir bölge. Burada uzun soluklu arkeolojik araştırmalar yapmayı planlıyoruz” dedi. Kazılar, önümüzdeki yılın yaz aylarında sürecek.


(BİLİMPRO.COM HABER İÇERİKLERİ KAYNAK GÖSTERİLMEDEN ALINTI YAPILAMAZ, KANUNA AYKIRI VE İZİNSİZ OLARAK KOPYALANAMAZ, BAŞKA YERDE YAYINLANAMAZ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir