Lazerle yağmur yağdıracaklar

Cenevre Üniversitesi’nin geliştirdiği yöntem, dünyanın su sıkıntısı çeken bölgeleri için yeni bir umut olabilir

Bilim insanları, birkaç yıldır test ettikleri ‘lazer ışınlarıyla yağmur yağdırma’ tekniğinin başarılı sonuçlar verdiğini bildirdi. Yöntem, dünyanın su sıkıntısı çeken bölgeleri için yeni bir umut oldu.

İsviçre’deki Cenevre Üniversitesi’nden fizikçi Jerome Kasparian’ın önderliğindeki araştırma ekibi, lazerle nemi kontrol edebilen bir teknik geliştirdi. Cenevre’deki Rhone Nehri bölgesinde kızılötesi lazerlerle deneyler yapan ekip, değişik sıcaklıklarda, farklı nem oranlarında ve çeşitli atmosferik durumlarda, ışınların mikron (milimetrenin binde biri) boyutunda su damlacıkları oluşturduğunu keşfetti. Lazer, yüzde 70 oranında nem oluşturabilirken, gerçek bir yağmur yağması için gerekli yüzde 100 oranına henüz ulaşabilmiş değil.

Araştırmada önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirten Jerome Kasparian, “Ancak halen gerçek bir yağmur yağdırmayı başaramadık. Lazer, bulut içerisinde su partiküllerinin oluşmasını ve hatta onların büyümesini sağlıyor. Ancak yağmurun yağabilmesi için bu zerreler 10 ila 100 kat daha büyük olmalı” dedi. Kasparian, lazerlerin hava araçlarına yerleştirilmesine gerek olmadığını, yerden gökyüzüne yansıtılan ışınların kilometrelerce yükseklikte etkili olabildiğini kaydetti.

Cenevre Üniversitesi’nin bilim adamları, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, üzerinde çalıştıkları tekniğin zayıf yönlerini geliştirip lazerle gerçek bir yağmur elde edeceklerini belirtiyor. Araştırma sonuçları, bilim dergisi Nature Communications’ta yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir