Satürn’den gelen ‘ürkütücü’ sesler

Cassini ve Voyager uzay araçlarının kaydettiği Satürn sesleri birçok gizemi içinde barındırıyor.

Cassini ve Voyager uzay araçlarının değişik yıllarda Satürn yakınlarından geçerken kaydettiği sesler, bilim insanlarına gezegenin atmosferik yapısı hakkında fikirler verse de dinleyenleri hipnotize edici bir etkiye de sahip.

Aşağıdaki ilk videoda yer alan ‘esrarengiz’ sesler, Cassini uzay aracının Nisan 2002’de gezegenin 374 milyon kilometre yakınından geçerken kaydettiği radyo ses salımından oluşuyor. Sesler, Satürn’ün kutuplarındaki elektrik yüklü auroralardan (kutup ışıklarından) geliyor;

Bu videoda ise Voyager uzay aracının Satürn yakınından geçerken kaydettiği 30 dakikalık sesler yer alıyor:

https://www.youtube.com/watch?v=X_JAvVjKeWI&t=53s

Güneş sistemimizde hacim olarak Jüpiter’den sonra ikinci sırada gelen Satürn, büyük ölçüde hidrojen ve helyumdan oluştuğu için gaz devleri sınıfına giriyor. Ekvator kuşağında batıdan doğuya doğru saatte 1800 kilometre hızında kesintisiz bir akım gözleniyor.

Yeryüzünden yapılan gözlemlerde bazıları devasa boyutlara ulaşan ‘beyaz lekeler’ görüldü. Bu oluşumların, günler, bazen haftalar süren fırtına alanları olduğu düşünüldü. Cassini uzay aracı, kısa süre içinde birçok yeni fırtına alanı saptadı. Çıplak gözle izlenebilen 5 gezegenden biri olduğu için eski çağlardan beri insanoğlunun dikkatini çeken Satürn, halen keşfedilmeyi bekleyen birçok bilinmezi içinde barındırıyor.

“Satürn’den gelen ‘ürkütücü’ sesler” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir