Bilim dünyasını şaşırtan yıldız

Gökbilimciler, bilinen evrenin en ‘kusursuz’ yuvarlaklığına sahip yıldızını keşfetti.

İnsanoğlunun gözlemleyebildiği milyarlarca yıldızın en büyük ortak özelliği, kusursuz bir şekle sahip olmayışları. Güneş de dahil olmak üzere detaylı olarak incelenen bütün yıldızların kutuplarından basık oldukları tespit ediliyor. Bir ilki yaşayan gökbilimciler, şimdiye kadar görülen en ‘yuvarlak’ yıldızı keşfetti.

Almanya’daki Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü ile Göttingen Üniversitesi’nin Laurent Gizon önderliğindeki ortak araştırmasına göre, ‘mükemmel’ bir yuvarlaklığa sahip olan Kepler 11145123 adlı yıldız, Güneş’ten iki kat büyük ve üç kat daha yavaş dönüyor. Dünya’dan 5 bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. (1 ışık yılı =  Yaklaşık 10 trilyon kilometre).

Bilindiği üzere, yıldızlar kusursuz şekillere sahip gök cisimleri değildir. Dönerken merkezkaç kuvveti yüzünden düzleşirler. Almanya’daki bilim insanları, yıldızların salınımları araştırması kapsamında, yavaş yavaş dönen Kepler 11145123’ün basıklığını ‘asterosismoloji’ kullanarak benzersiz bir hassasiyetle ölçmeyi başardı.

tekk

NASA’nın Kepler uzay teleskobu ile elde edilen verilere göre, yıldızın ekvatoral ve kutup yarıçapları arasındaki farkın yalnızca 3 kilometre olduğu ortaya çıktı. – Yıldızın 1.5 milyon kilometre yarıçapı ile karşılaştırıldığında oldukça şaşırtıcı bir sayı- Bu da kürenin daha önce görülmemiş bir şekilde yuvarlak olduğu anlamına geliyor. Kusursuz şeklindeki en büyük etken yıldızın yavaş dönüyor olması.

Bizim güneşimiz ise ekvatorda kutuplardan 10 kilometre daha büyük bir yarıçapa sahip. Dünya için ise bu fark 21 kilometre. Keşfi yapan takımın lideri Laurent Gizon, Kepler 11145123’ün şu ana kadar ölçülen en düzgün ve doğal yuvarlaklığa sahip obje olduğunu ifade etti. Gizon ve ekibine göre, astrofizikte önemli bir teorik alanın artık ‘gözlemlenebilir’ hale geldiğini göstermesi açısından keşif önem taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir