Bu gezegenin bir yılı sadece 8 gün!

Bilinen yaşama uygun olmayan bu kayalık diyar Dünya’dan 5 kat büyük.

Gezegenimizden 32,7 ışık yılı uzakta, bir yılı sadece 8,7 gün olan bir ‘süper-dünya’ keşfedildi. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre). Bilinen yaşama uygun olmayan bu kayalık diyar Dünya’dan 5 kat büyük.

İspanya’daki Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü ile La Laguna Üniversitesi’nden gökbilimcilerin ortak araştırmasına göre,  ‘GJ 536 b’ adı verilen gezegen, etrafında döndüğü cüce yıldız ‘GJ 536’ ya olan uzaklığı sebebiyle yaşama elverişli bölge içinde değil. Akıcı su bulunma ihtimali görünmüyor. Ancak GJ 536 b, önemli bilimsel veriler sağlayabilir ve hatta yaşamı destekleyebilecek bir gezegenin keşfine yol açabilir.

GJ 536 b, Avrupa Uzay Ajansı’nın Yüksek Hassasiyetli Radyal Hız Gezegen Araştırmacısı (HARPS) teleskobu ile bulundu. Araştırma ekibinin lideri Alejandro Suárez Mascareño, “Şimdilik bu sistemde sadece GJ 536 b’yi bulabildik, başka gezegenler olup olmadığını inceliyoruz. Bu tarz yıldızların etrafında kayalık gezegenler genelde grup halinde olur. Bir yılı 100 gün ve daha fazla olan gezegenler bulabileceğimize eminiz, bunun için bir program hazırladık. Sistemin diğer gezegenleri bilinen yaşama uygun bölgede olabilir” açıklamasını yaptı.

Mascareño’ya göre, GJ 536 yıldızı Güneş’ten daha küçük ve soğuk. Ancak GJ 536 b gezegeni bu yıldıza çok yakın bir yörüngede bulunduğu için yüzeyi oldukça parlak ve sıcak. Bilim insanları, GJ 536 sisteminde Dünya benzeri hayatı destekleyen gezegen arayışını sürdürecek. Araştırma sonuçları Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir