ABD, bir nükleer patlamanın eşiğinden dönmüş

Amerikan Hava Kuvvetleri, 1961’de Hiroşima’dan 260 kat güçlü atom bombasını neredeyse kendi topraklarında patlatıyordu.

Amerikalı gazeteci Eric Schlosser’ın elde ettiği bir belgeye göre, 1961 yılında bir bombardıman uçağı, Goldsboro şehri yakınında iki Mark 39 hidrojen bombasını kazayla aşağı bıraktı. Hiroşima’dan 260 kat daha güçlü olan bombalar patlasaydı, dünya tarihini değiştirecek bir yıkım olacaktı.

Amerikan Hava Kuvvetleri’nin 1961 yılında Kuzey Carolina eyaleti üzerinde güçlü bir atom bombasını yanlışlıkla patlatmak üzere olduğu ortaya çıktı. Olay, bir kitap hazırlığında bulunan Amerikalı araştırmacı gazeteci Eric Schlosser’ın ‘bilgiye erişim özgürlüğü yasası’ kapsamındaki çalışmalarıyla öğrenildi. Buna göre, 23 Ocak 1961’de, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne ait bir B-52 bombardıman uçağı, Kuzey Carolina eyaletinin Goldsboro şehri civarında iki Mark 39 hidrojen bombasını kazayla aşağı bıraktı. Bombalardan biri gerçek savaş şartlarında kullanılmak üzere tasarlanmış bir nükleer silahtı. Paraşütü açıldı. Tetikleyici mekanizmaları patlamaya kilitlendi. Ancak son anda sadece bir tane düşük voltajlı şalter, milyonlarca insanın hayatını karartacak bir katliamın önüne geçti.

Her bir bombanın gücü 4 megatondu. (Bu yaklaşık 4 milyon ton TNT patlayıcının gücüyle eş değer). 1945’te Hiroşima’da patlatılan atom bombasından 260 kat daha güçlü olan bu silah, patlasaydı Washington, Baltimore, Philadelphia ve New York’taki milyonlarca insanı öldürebilecek, belki de ABD ve dünya tarihini değiştirecek bir yıkım getirecekti.

Gizli belge, gazeteci Schlosser’ın nükleer silahlanma yarışını konu aldığı ‘Command and Control’ kitabı sayesinde açığa çıktı. Bilgiye erişim özgürlüğü yasasını kullanan Schlosser, sadece 1950 – 1968 yılları arasında 1250 nükleer silahın karıştığı 700 ciddi kaza ile ilgili verilere ulaştı. The Guardian gazetesine konuşan Amerikalı gazeteci, “ABD hükümeti sürekli olarak Amerikan halkının nükleer silah politikasıyla alakalı sorular sormasını engellemeye çalışıyor. Bu silahların asla kaza eseri infilak etmeyeceği bize söylenirdi. Ancak bir tanesi az kalsın patlayacaktı” ifadelerini kulandı.

ABD’nin 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı nükleer bombalar sebebiyle en az 200 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir