Amber içinde 16 milyon yıllık sinek bulundu

Milyonlarca yıl önce yaşamış bu sinek, günümüzdeki benzer organizmalarla aynı özellikleri gösteriyor.

İngiltere’deki Manchester Üniversitesi’nden bilim insanları, amber içerisinde günümüze kadar bozulmadan kalmış 16 milyon yıllık mayıs sineği fosili buldu.

Üniversite bünyesindeki Hayat Bilimleri Fakültesi ve Materyaller Okulu’ndan doktor David Penney ile beraberindekilerin yürüttüğü araştırmaya göre, milyonlarca yıl önce yaşamış bu sinek, günümüzdeki benzer organizmalarla aynı özellikleri gösteriyor. Ancak ilk kez keşfedilen davranış şekilleri de ortaya koyuyor.

Gelişmiş ve yüksek çözünürlüklü bir CT Tarayıcı kullanan bilim insanları, 3 bin X-ray (ışını) sayesinde 23 – 5.5 milyon yıl önceki zaman aralığı Miyosen’den kalma olan birkaç milimetre büyüklüğündeki bu fosilin 3 boyutlu modelini oluşturdu. Elde edilen verilere göre, amberdeki sinek, kendi türünün besin ortakçılığı yapabildiğini gösteren ilk delil konumunda. Ayrıca kanatsız bir böcek türü olan ‘collembola’nın yayılmak için kanatlı böcekleri kullanabildiğini gösteren ilk örnek. Simbioz yaşamın bir formu olan besin ortakçılığı, farklı türlere ait organizmalar arasında gözlenen bir ilişki türü olarak biliniyor.

mayfly_1

Araştırmayla ilgili bilgi veren David Penney, “Bu örnek gerçekten etkileyici. Elde ettiğimiz öncü niteliğindeki veriler, dünyanın en yaygın organizmaların fosillerine bakarak davranışlarını anlamada bize yardımcı olacak” dedi.

İncelemenin detaylı sonuçları bilim dergisi Plos One’da yayınlandı. Sineğin bulunduğu amber, Dominik Cumhuriyeti’nde ortaya çıkarıldı. Bitkilerden salınan reçine veya çeşitli sıvıların katılaşmış hali olan amberlerin içinde milyonlarca yıl öncesine ait canlılar mükemmel bir şekilde korunuyor.

uftydytt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir