Kas ve iskelet yapımıza en çok benzeyen robot: Kenshiro

Japon araştırmacıların geliştirdiği Kenshiro, insansı robot üretiminde çığır açacak.

Japon bilim insanları, insanların kas ve iskelet yapısına en yakın insansı (humanoid) robotu geliştirdi. İnsan vücudundaki bütün kemik ve adalelerin bir benzerinin yer aldığı robot, bilim kurgu filmlerinden çıkmışa benziyor.

Japonya’daki Tokyo Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği ‘Kenshiro’ adlı robot, insansı robot üretiminde çığır açacak yeni bir adım olarak nitelendiriliyor. ‘Kenzoh’ isimli bir robot konsept ekibi tarafından hayata geçirilen Kenshiro, yapay kas ve kemiklerden oluşturuldu. Ancak sadece üst bölümün 45 kilogram ağırlığa ulaşması çalışmaları yavaşlatıyor. Çizim tahtasına geri dönen ekip, belkemiği, baldır ve diz eklemi başta olmak üzere vücudu yeniden tasarlıyor.

kenshiro_smalll

Robotun her parçası, insan vücudundaki benzerinin ağırlığında ve yapısında geliştirilmeye çalışılıyor. İlk etapta 50 kilogram ağırlığında, 158 santimetre uzunluğunda 12 yaşındaki bir Japon erkek çocuğunun kas ve iskelet yapısına ulaşıldı.

Kenshiro’da tek bir motorun harekete geçirdiği 160 kas bulunuyor. Her bir kas grubu teller ve makara sistemiyle birbirine bağlandı. Şimdilik zorlukla yürüyebilen robotun pek çok parçası birbirinden bağımsız durumda. Gerçek bir insan gibi hareket edebilmesi için daha çok çalışılması gerektiğini belirten Japon bilim insanları, Kenshiro üzerindeki araştırmaların devam edeceğini belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir