Okyanusun en derin noktasındaki gizemli ses

Dünyanın en derin yeri Mariana Çukuru’nda bilinmeyen canlı türüne ait olabilecek bir ses kaydedildi.

Bilim insanları, Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve dünyanın en derin yeri olan Mariana Çukuru’nda henüz açıklayamadıkları bir ses kaydetti. 10 bin 994 metre derinlikteki çukur, okyanusun batısında, Mariana Adalarının doğusunda yer alıyor.

ABD’deki Oregon Eyalet Üniversitesi’ne bağlı Hatfield Deniz Araştırmaları Merkezi’nden uzmanlar, çukurun en derin bölgesi Challenger noktasına bir hidrofon indirdi. (Su altında kullanılmak üzere hazırlanmış bir çeşit mikrofon). Alıcıya yansıyan tuhaf seslere ‘Batı Pasifik Biotwang’ı adı verildi. (Yukarıdaki videoda yayınlandı). Sesin kaynağına yönelik en büyük teori, daha önce bilinmeyen ve o derinliklere yakın sularda yüzebilen bir balinaya ait olabileceği yönünde.

3,5 saniyelik ses, 38 hertz – 8 bin hertz frekans aralığında duyuluyor. Araştırmaya katılan Sharon Nieukirk, “Düşük frekanslı inleme kısmı tipik balina sesi ancak sesin tamamı gerçekten eşsiz ve daha önce kaydedilmemiş türden. Bu derinliklere inebilen balina türü bilmiyoruz” dedi.

Mariana Çukuru o kadar derin ki Everest’i ters çevirip başını bu noktaya denk getirsek dahi yüzeye 1 kilometrelik mesafe kalırdı. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık 10 bin 994 metre, uzunluğu 2 bin 542 metre, genişliği ise 69 kilometre. Sharon Nieukirk ve ekibinin araştırma sonuçları Acoustical Society of America dergisinde yayınlandı.

Aşağıdaki sesler ise 2015 Temmuz’unda, Mariana Çukuru yakınlarında gerçekleşen 5 büyüklüğündeki deprem sırasında kaydedildi:

 

 

“Okyanusun en derin noktasındaki gizemli ses” için 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir