Grönland’daki buz yüzeyin altında saklı gizemli kanyon

Buz tabakasının altında 750 kilometre uzunluğunda ve 800 metre derinliğinde kanyon keşfedildi.

Dünyanın en büyük adası Grönland’daki buz tabakasının altında 750 kilometre uzunluğunda ve 800 metre derinliğinde devasa bir kanyon olduğu ortaya çıktı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın havadan gerçekleştirilen en geniş çaplı kutup araştırma projesi olan ‘IceBridge’ operasyonu kapsamında, 4 milyon yıldır buzla kaplı olan devasa kanyon tespit edildi.

Buz tabakasının altına gönderilen ve derinliklerdeki kıta tabanından geri yansıyan radyo dalgaları sayesinde kanyonun derinliği ve genişliği ölçüldü. Bu radar verilerini inceleyen bilim insanları, kanyonun adanın merkezinde başladığını ve kuzeydeki Petermann Buzulu’na kadar uzandığını belirledi. Keşfedilen yer şekli, ABD’nin Arizona eyaletindeki Grand Canyon’a göre daha uzun ancak Grand Canyon’un derinliği daha fazla. 446 kilometre uzunluğundaki Grand Canyon, 1800 metre derinliğinde.

illuss
İllüstrasyon: NASA

İngiltere’deki Briston Üniversitesi’nden araştırmaya katılan Profesör Jonathan Bamber, “Çalışmalarımız gösteriyor ki, orada hala keşfedecek çok şey var. Dünyanın bir parçası daha tamamen keşfedilip haritalandırılıyor” dedi. Ada buzla kaplanmadan önce kanyonda büyük bir nehrin aktığı belirtiliyor. Bamber ve ekibinin çalışmaları bilim dergisi Science’ta yayınlandı.

IceBridge operasyonu ile kutupların ilk kez 3 boyutlu ayrıntılı haritaları hazırlanıyor. NASA’ya ait keşif uçakları, kutuplar üzerinde sayısız uçuş yaparak buz kıtaların fotoğraflarını çekiyor. Yüzeydeki yükseltiler ve buz tabakasının kalınlıkları ölçülüyor. Elde edilen veriler, küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin kutuplara olan etkilerini anlamada bilim insanlarına yardımcı olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir