Üzerimize doğru gelen yıldız: ‘Gliese 710’

Güneş Sistemimizin yakınından geçecek olan yıldız, çok sayıda göktaşı yağmuruna yol açabilir.

Bilim insanları, Dünya’dan 64 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın yörüngesinin Güneş Sistemimizle kesiştiğini bildirdi. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre). ‘Gliese 710’ adlı yıldız 1,35 milyon yıl sonra yakınımızdan geçerek çok sayıda ölümcül göktaşının Dünya’ya çarpmasına sebep olabilir.

Polonya’daki Adam Mickiewicz Üniversitesi’nden Filip Berski ve Piotr Dybczński’nin Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, Gliese 710 yıldızı Güneş Sistemimize sanılandan 5 kat daha yakın bir noktadan geçecek. Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia Teleskobu ile elde edilen verilere göre, hidrojen yakıtlı yıldız, büyük göktaşı yağmurlarına yol açabilir.

Gliese 710 yıldızı, muhtemelen Güneş Sistemimizin etrafında dönüp duran buz parçaları ve kuyruklu yıldızlar kümesi Oort Bulutu’nun içinden geçecek. Eğer bu gerçekleşirse, Güneş’in kütlesinin yüzde 60’ı kadar olan Gliese 710’un güçlü yer çekimi kuvveti, buluttaki gök cisimlerinin Dünya’yı hedef almasına neden olabilir.

glis
Gliese 710 yıldızı (NASA)

Astronomlar, Oort Bulutu’ndaki gökcisimlerinin bir kısmının uzaya savrulacağını, bir kısmının Güneş ve diğer gezegenler tarafından absorbe edileceğini, bazılarının ise büyük ihtimalle Dünya’ya çarpacağını belirtiyor.

Bizim endişelenmemize gerek yok. Zira evrensel ölçülere göre 1,35 milyon yıl hayli kısa bir zaman olsa da bizim yaşam süremiz göz önüne alındığında çok uzak bir geleceği ifade ediyor. Güneş’in yüzde biri kadar aydınlatma gücüne sahip olacak olan Gliese 710 yıldızı, Dünya’nın 2 trilyon kilometre yakınından geçtiği sırada gökyüzündeki ikinci bir Ay gibi görünecek. Şu an Dünya’ya Güneş’ten sonraki en yakın yıldız olan Alpha Centauri sistemi ise 43 trilyon kilometre uzaklıkta bulunuyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir