Kirli havayı emen 5 kilometrelik gökdelen konsepti

ABD merkezli Arconic şirketi, geleceğin yaşam tarzı için yenilikçi projeler üretiyor.

ABD merkezli bilim ve teknoloji şirketi Arconic, kirli havayı emebilen bir yüzeye ve istenildiğinde içeri çekilebilen balkonlara sahip olan yaklaşık 5 kilometre yükseklikte bir gökdelen konsepti geliştirdi.

The Independent gazetesinin haberine göre, 1962 yapımı bilim kurgu çizgi filmi ‘The Jetsons’ (Jetgiller)’deki fütüristik yaşam tarzını 2062 yılına kadar hayata geçirme felsefesiyle kurulan Arconic şirketi, bu amaç doğrultusunda ileri teknolojinin hayata geçirildiği dev bir gökdelen tasarladı. Bina, üç boyutlu baskı ile üretilen malzemelerden inşa edilebilecek.

Arconic’in malzeme bilimi uzmanlarından Sherri McCleary, en heyecan verici ve öncelikli projelerden birinin, binaların kendi kendine temizlenmesini ve çevredeki havayı arıtmasına yardımcı olan özel bir kaplama olan ‘EcoClean’ olduğunu söylüyor.

İlk kez 2011 yılında geliştirilen ‘EcoClean’ sisteminin geleneksel cam pencerelere göre birçok avantaj sunduğunu belirten McCleary, “Görünüş olarak da estetik olan bu fonksiyonel kaplama, hem bakım avantajları sağlıyor, hem de çevresindeki kirleticilerin içeriğini azaltarak havanın temizlenmesine katkıda bulunuyor” dedi.

son

EcoClean, ‘serbest köksel atom’ olarak bilinen atomları üretmek için kaplamadaki kimyasallarla karışan ışık ve su buharı yardımıyla çalışıyor. Bu serbest köksel atomlar, havadaki kirletici unsurları çekip binanın yüzeyine yapıştırıyor. Daha sonra bu pis ve kirli yüzey, ölü bir cilt gibi ya da kabuk değiştirilmesi gibi binanın yüzeyinden aşağı temizleniyor. Daha temiz bir havayla çevrili temiz bir bina ortaya çıkıyor.

Dev gökdelen, ‘Bloomframe’ adı verilen yenilikçi bir tasarım da içerecek. Yani motorlu camlar, bir dakikadan az bir süre içinde tamamen camdan oluşan balkonlara dönüşebilecek. Arconic’in geleceğe yönelik projeleri arasında uçan otomobiller, ultra-hafif araç gövdeleri ve aerodinamik uçak kanatları da bulunuyor. Aşağıda, şirketin geçtiğimiz ay yayınladığı bir tanıtımı videosu yer alıyor;

https://www.youtube.com/watch?v=37waZeR4isc

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir