Jüpiter’in gizemli ‘kırmızı gözü’

İçine dört tane Dünya’nın sığabileceği dev fırtına en az 352 yıldır devam ediyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni Jüpiter’in Juno uzay aracıyla çekilmiş en son fotoğrafını yayınladı. Üç tane Dünya’yı içine sığdırabilecek büyüklükteki ‘kırmızı leke (göz)’ fırtınası da koyu rengiyle dikkat çekiyor.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre, Juno uzay aracı, söz konusu fotoğrafı (aşağıda) 11 Aralık 2016 günü, Dünya’dan 318 kat büyük olan Jüpiter’e 458 bin 800 kilometre uzaklıktaki geçişi sırasında çekti. Bilim insanı Roman Tkachenko tarafından parçaları birleştirilen görüntü, hilal şeklindeki gaz devi Jüpiter ile üzerindeki ‘büyük kırmızı leke’ fırtınasının etkileyici bir örneğini sunuyor.

Leke, hızları saatte yüzlerce kilometreyi bulan fırtınaların oluşturduğu girdaptan meydana geliyor. Bilim insanları, 40 bin kilometre çapındaki bu lekenin Güneş Sistemi içindeki en büyük ve şiddetli fırtına olduğunu belirtiyor. İlk olarak 1664 yılında Robert Hooke tarafından gözlemlenen fırtına en az 352 yıldır devam ediyor. Soluk sarı, beyaz ve turuncu tabakalarla çevrili derin kırmızı rengiyle fotoğraflara yansıyor. İçindeki rüzgarların en az 430 kilometre/saat hızla estiği hesaplanıyor.

goz
Juno / NASA

Elde edilen veriler, büyük kırmızı lekenin küçülme sürecinde olduğunu ve daha dairesel bir yapıya dönüştüğünü gösteriyor. Uzun ekseninin 2014 yılına göre 240 kilometre daha kısa olduğu tespit edildi. 2012’den bu yana küçülme hızında artış olduğu belirtilen büyük kırmızı lekede yaşanan değişimin arkasındaki neden henüz bilinmiyor.

NASA uzmanları, en son gözlemlerde fırtınanın çok küçük anaforlarla beslendiğini gördüklerini, bu durumun büyük kırmızı lekenin iç dinamiklerini etkiliyor olabileceğini kaydediyor. Gökbilimciler lekedeki değişimin sebebini ortaya çıkarmak için fırtına girdabının nasıl beslendiğini araştırıyor.

Aşağıdaki videoda, büyük kırmızı lekenin zamanla küçüldüğüne ilişkin görsel veriler yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir