Özgürce yüzen ‘bağımsız’ şehirler projesi (Video)

2008’de kurulan Seasteading Enstitüsü, hiçbir ülkeye bağlı olmayan yüzen şehirler inşa etmeyi amaçlıyor.

Bir grup ekonomist, yaşam bilimci ve denizcilik mühendisi tarafından 2008’de kurulan The Seasteading Enstitüsü, uluslararası sularda hiçbir ülkeye bağlı olmadan özgür bir şekilde yüzen şehirler konsepti geliştiriyor.

Paypal’ın kurucusu Peter Thiel tarafından 167 milyon dolarlık bir bütçeyle desteklenen proje sayesinde uluslararası sularda kurulacak bu yerleşim birimlerinde, devlet, para birimi, kanun ve kurallardan bağımsız, kişisel özgürlüklerin maksimum seviyeye ulaştığı alternatif koloniler oluşturmak amaçlanıyor.

Enstitü, 300 nüfuslu ilk bağımsız şehrin 2020’de inşa edilmesini hedefliyor. 11 dikdörtgen yerleşim alanı ve 5 kenarlı platform üzerine kurulacak ‘Artisanopolis’ adlı ilk yüzen şehirde 3 – 4 katlı binalar yer alacak. Kimlerin yaşayabileceğine dair kriterler ve şehrin hangi sularda yüzeceği gibi konular tamamen proje aşamasında.

Seasteading Enstitüsü, 2050 yılına kadar milyonlarca ‘devletsiz’ ve ‘özgür’ insana sahip olmayı, yüzlerce platformun bir araya gelebileceği sessiz, sakin ve temiz yüzen metropoller oluşturmayı umuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir