Çin’in ‘Keskin Kılıcı’ ortaya çıktı

Çin ordusunun radara yakalanmayan hayalet drone’u iki ton bomba taşıyabiliyor.

ABD’nin B-2 ve X-47b bombardıman uçaklarıyla rekabet eden Çin ordusu, iki tondan fazla bomba taşıyabilen ‘Keskin Kılıç’ adlı insansız hava aracını test ediyor.

Çin’in ulusal bilim ve teknoloji ilerleme ödüllerinde ikinci olan aracın kendi türünde NATO dışında üretilen ilk insansız hayalet uçak olduğu belirtiliyor. Çin basınında yer alan haberlere göre, Keskin Kılıç keşif görevleri, yabancı askeri gemileri takip, çatışma ve bombalama görevleri için 2019 – 2020 yıllarında hizmete girebilir.

kus4

Çin Havacılık Endüstrisi Ortaklığı tarafından üretilen Keskin Kılıç, iki dahili bomba taşıyabiliyor. 10 metre uzunluğa ve 14 metre kanat açıklığına sahip olan drone, düşman radarlarından gizlenebilmek için kıvrımlı girişi bulunan çıkış yanmasız WS-13 turbo fan motoru kullanıyor. Pilotlu standart bir savaş uçağı kadar silah taşıyabiliyor.

İlk uçuşunu 2013 Kasım’ında yapan Keskin Kılıç, geçtiğimiz yıl itibariyle radara yakalanmayan hayalet uçak özellikleriyle donatıldı. Menzili ve ne kadar havada kalabildiğine dair veriler şimdilik gizemini koruyor.

Çin ordusu, geçtiğimiz aylarda ülkenin en güçlü ve en büyük drone uçağı CH-5’i de tanıtmıştı. Akıllı bombaları, füzeleri ve radar atlatma teknolojisi bulunan CH-5, yakıt ikmali yapmadan iki gün boyunca 24 bin kilometre mesafe uçabiliyor.

ch-5-image11111
CH-5

“Çin’in ‘Keskin Kılıcı’ ortaya çıktı” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir