Kök hücreler ile yeni kalp üretecekler

ABD’deki araştırmacılar kök hücre kullanarak insan kalbinin dış ve orta tabakasını yapmayı başardı.

ABD’deki bilim insanları, sıradan insan cilt hücrelerini kalp hücrelerine dönüştürebilecek bir kök hücre teknolojisi geliştirdi. Bu yöntemle gelecekte tamamen yeni kalp duvarları üretilebilir.

ABD’deki Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nin Nature Biomedical Engineering dergisinde yayınlanan son araştırmasına göre, uyarılmış insan embriyonik kök hücreleri, kalbin dış duvarlarını saran epicardium tabakası hücrelerine dönüştürülebilir.

Araştırmayı yürüten ekibin başındaki biyomedikal mühendislik ve biyoloji uzmanı Xiaojun Lance Lian, hastalıkların tedavileri için kök hücre yöntemlerinin geliştirilmesine odaklanmış durumda. Kalp hastalıkları üzerinde çalıştıklarını belirten Lian, “Bu hastalıklar kalp kası hücrelerinin ölümünden kaynaklanır ve zamanla kalp duvarları yok olur. İnsan kalp duvarlarını onarmayı ve laboratuar ortamında kök hücre ile üretilen yeni dokuları hasta kalbe nakletmeyi amaçlıyoruz” dedi.

2012’den bu yana yeni kalp hücreleri yapmak için embriyonik kök hücre farklılaştırılması metodu üzerinde çalışan Lian ve ekibi, bir gün kalp krizi gibi rahatsızlıklarının tamamen tedavi edilmesini sağlayacak dokular üretmeyi planlıyor.

Kalp duvarının sandviç gibi üç katmandan oluştuğunu kaydeden Lian, “İç tabaka endocardium, en dış tabaka epicardium, bu ikisinin arasında ise myocardium kas tabakası bulunuyor. 4 yıllık bir çalışmayla insan temel kök hücrelerini kullanarak orta tabakayı oluşturabildik. Dış katman için yeni bir yol bulmamız gerekti. Hücrenin yüzey reseptörlerini kullanarak sinyal gönderen proteinlerden oluşan Wnt sinyal yoluna baktık. Yeni hücrelerin kas tabakası olarak değil de dış tabaka olarak oluşabilmesini başardık. Ürettiğimiz yeni kalp hücrelerinin, gerçek kalp hücreleriyle neredeyse aynı olduğunu gördük” diye konuştu.

Yıllar süren çalışmayla temel insan cildi kök hücrelerini bir kalbin orta ve dış tabakalarına dönüştürebilmenin heyecanını yaşayan Lian ve ekibi, geliştirdikleri yöntemle yakın gelecekte tamamen yeni bir kalp meydana getirebileceklerini ve kalp hastalıklarını tarihe gömebileceklerini düşünüyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Kök hücreler ile yeni kalp üretecekler” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir