İnce film üzerinde topraksız bitki yetiştiriyorlar (Video)

Japon bilim insanlarının hidrojel filmde yetiştirdiği bitkiler toprağa ihtiyaç duymuyor.

 

Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan Mebiol firması, su içeren ince hidrojel film üzerinde toprak kullanmadan bitki yetiştiriyor.

Membran (Ayırıcı zar) temelli bitki yetiştirme teknolojisi (IMEC) adı verilen yöntem sayesinde, bitkiler toprağa ihtiyaç duymadan hidrojelden yapılmış film üzerinde büyüyebiliyor. Su emici bir materyal olan hidrojel, sadece onlarca mikron (milimetrenin binde biri) inceliğinde.

Çevre, tarım ve sağlık alanlarında hidrojel araştırmaları yapan Mebiol, IMEC sayesinde domates, turp, salatalık ve limon gibi pek çok ürünün toprak olmadan üretilebileceğini ve yüzde 80 oranında su tasarrufu yapılabileceğini bildirdi. Şirket yetkilileri, toprak kullanılmadığı için bakteri, virüs ve çeşitli hastalıkların bitkilere zarar veremediğini, bu sayede elde edilen ürünlerin yüksek kalitede olduğunu belirtti.

Mebiol Başkanı ve Waseda Üniversitesi Profesörü Yuichi Mori, IMEC sisteminde, köklerin direkt hidrojel film üzerinde büyüdüğünü, film üzerinde gübrelendiklerini ve suyu emdiklerini söyledi. Mori, “Film, toprağın işlevini sağlıyor. Tek problem, bitkilerin filmin üzerindeki suyu tutmakta zorlanmaları. Bu yüzden çok büyük boyutlara erişemiyorlar. Ancak filme besin verildiğinde daha fazla büyüyebiliyorlar” dedi.

IMEC yönteminde, aynı film üzerinde 2 – 3 yıl boyunca ürün yetiştirilebiliyor. Mebiol, gelecekte hidrojel filmleri daha da güçlendirerek üzerinde ağaç yetiştirmeyi ve su israfını azaltmanın yollarını bulmayı hedefliyor.

“İnce film üzerinde topraksız bitki yetiştiriyorlar (Video)” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir