Gökbilimciler 114 yeni gezegen keşfetti

Güneş Sistemimize yakın Gliese 411b gezegeni Dünya benzeri yaşama uygun bir yer olabilir.

Uluslararası çapta bir araştırma ekibi, çoğu Güneş Sistemimizin yakınında olan 114 yeni gezegen tespit etti. Büyük kısmı Jüpiter gibi gaz devi olan bu gizemli diyarlardan en az bir tanesi, bilinen yaşama uygun kayalık bir yer olabilir.

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, gözlemlenen 114 gezegenden 60’ı Güneş Sistemi’nin yakınında bulunuyor. Bu gezegenlerden Gliese 411b, Dünya’dakine benzer bir yaşam ortamını destekleyebilir.

Hawaii’deki Keck 1 Teleskobu’nu kullanan ABD’li ve diğer ülkelerden astronomların The Astrophysical Journal dergisinde yayınlanan 20 yıllık araştırması kapsamında, gökyüzünde taranan 1600 farklı yıldızda 61 binden fazla gözlem gerçekleştirildi.

stream_img
Gliese 411b illüstrasyonu (Hertfordshire Üniversitesi)

Araştırmaya İngiltere’deki Hertfordshire Üniversitesi’nden katılan astronom Mikko Tuomi, “En yakın yıldızlara baktığımızda neredeyse hepsinin etrafında gezegenlerin döndüğünü düşünmek büyüleyici. Bu, çoğu gökbilimcinin daha 5 yıl öncesine kadar emin olamadıkları bir durumdu. Tespit ettiğimiz yeni dünyalar, gezegenlerin yer aldığı yıldız sistemlerinin nasıl oluştuklarını anlamada ve gelecekte gezegenleri doğrudan görüntülemede bizlere yardımcı olacak. İnsanoğlunun ulaşabileceği yeni hedefler sağlayacak” açıklamasını yaptı.

Bilim insanları, yaklaşık 8,3 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve kendi yıldızına yakınlığı sebebiyle ‘yaşanabilir bölge’ içerisinde yer alan Gliese 411b gezegeni üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıracak. (1 ışık yılı = Yaklaşık 10 trilyon kilometre.)

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından 2009 yılında fırlatılan Kepler Uzay Teleskobu da şu ana kadar en az 1284 yeni gezegen keşfedilmesini sağladı. Bu gezegenlerden 550’sinin kayalık dünyalar olduğu, 9 gezegenin ise ‘bilinen yaşama uygun’ olabileceği belirtiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Gökbilimciler 114 yeni gezegen keşfetti” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir