Dev mamutlar hayata döndürülebilir

4 bin yıl önce nesli tükenen heybetli fil cinsi mamutların geri dönüşü için araştırmalar yapılıyor.

Nesli tükenmiş hayvanların yeniden canlandırılması fikri hala bilim kurgu gibi görünüyor olabilir. Ancak bilim insanları yaklaşık 4 bin yıl önce yok olan dev tüylü mamutları (mammuthus primigenius) tekrar yeryüzüne getirmek için çabalıyor.

İngiliz basınında çıkan haberlere göre, ABD’nin Boston kentindeki Amerikan Bilimsel İlerleme Derneği yıllık toplantısına katılan Harvard Üniversitesi uzmanları, iki yıl içerisinde bir fil ve tüylü mamuta ait hibrit (melez) embriyo oluşturmayı planladıklarını bildirdi.

Dev mamutlara yönelik bu çalışma, uzun süredir yok olan bir hayvanı tamamen yeniden diriltmeye yönelik tartışmalı bir bilimsel görev gibi görünse de, sonuçta bu canlıların dünyamıza yeniden doğuşu gerçekleşebilir. Bilim insanlarının ihtiyacı olan tek şey tüylü mamutların DNA’sı. Bu da daha önce bulunan fosillerden ve donmuş halde topraktan çıkarılan bedenlerden sağlandı.

nn20130711a6a-870x552
Sibirya’da 2010 yılında ortaya çıkarılan 39 bin yıllık dişi mamut kalıntısı (Japan Times)

Harvard araştırmacıları, ilk olarak, kabarık uzun tüyler, kalın yağ tabakaları ve soğuğa adapte olmuş kan gibi dev mamutun özelliklerini taşıyan bir embriyo oluşturmayı umuyor. Bunlar bir fil DNA’sı ile birleştirilebilir. Ondan sonraki yıllarda yapılacak çalışmalar ile söz konusu embriyo, mamutu dünyaya geri getirmede kullanılabilir.

Projenin başladığı 2015 yılından bu yana bilim insanları, bir fil genine kademeli olarak 15’ten 45’e kadar yeni özellikler eklemeye başladı. Bu da bir melezin oluşturulabilmesi için mamut DNA’sından daha fazla eklemeler yapılabileceğini gösterdi.

Projeye liderlik eden Harvard Üniversitesi profesörlerinden George Church, “Laboratuarda fil geni üzerinde yaptığımız bütün değişikliklerin kendisini göstereceği bir embriyo oluşturmaya çalışıyoruz. Bu gen düzenlemelerini fillerin soğuk çevre koşullarında yaşayabilmeleri için yapıyoruz. Amacımız bir fil/mamut melezi embriyosu üretmek. Mamut özellikleri gösteren bir fil doğacak. Ancak en az iki yıl süremiz var” açıklamasını yaptı.

Filgiller familyasının antik bir cinsi olan tüylü mamutlar, kuzey yarım kürenin soğuk bölgelerinde 4,5 metre boy ve 8 ton ağırlığa kadar ulaşabiliyordu. Günümüze kadar nesli tükenmeyen en yakın akrabasının Asya fili olduğu belirtiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

 

“Dev mamutlar hayata döndürülebilir” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir