Pasifik’teki gizemli kıta: Zealandia

Yeni Zelanda’nın altında bulunan 5 milyon kilometrekarelik bölge, su altı kıtası olabilir.

Dünya’nın yedi kıtadan oluştuğunu düşünüyorsanız, o kadar da emin olmayın. Bilim insanları, Yeni Zelanda’da Pasifik Okyanusu’nun altında olduğu belirtilen büyük kara parçasının ‘Zealandia’ adı verilen yeni bir kıta olabileceğini bildirdi.

Yeni Zelanda’nın resmi jeoloji kurumlarından GNS Science’ın Amerikan Jeoloji Topluluğu dergisi GSA Today’de yayınlanan araştırmasına göre, yüzde 94’ü su altında olan Zealandia’nın toplam yüzölçümü 5 milyon kilometrekare. Yani neredeyse Türkiye’nin altı katından daha büyük.

Araştırmanın baş yazarı Nick Mortimer, “Zealandia’yı bir kıta olarak tanımlamanın bilimsel değeri, kıtaların listesine bir isim daha eklemekten çok daha fazla. Kıtanın suyun altında bütün şekilde durabilmesi, toprağın birbirine tutunma özelliği ve kıtasal kabuk üzerindeki araştırmalara yardımcı olacak. Zealandia, Yeni Zelanda’yı ‘ada’ konumundan ‘kıta’ konumuna taşıyacak. Kıtanın potansiyel enerjisi, mineraller ve doğal kaynakları, ülkeyi ekonomik anlamda güçlendirecek” açıklamasını yaptı.

zealandia1
Zealandia (GSA Today)

Araştırmacılar bir kara parçasının kıta sayılabilmesi için şu kriterleri arıyor: Normal okyanus tabanından daha kalın bir kabuğu var mı? Kendisine özgü bir jeolojiye sahip mi? İyi tanımlanmış bir bölge mi? Okyanus tabanından ne kadar yüksek?

Yeni Zelanda’nın yalnızca birkaç ada ve üç büyük kara parçası suyun üstünde duruyor, bunlar: Yeni Zelanda’nın Kuzey ve Güney adaları ile Yeni Kaledonya. Kıtaları tanımlayan ve ilan eden bilimsel bir kurum yok. Dolayısıyla dünyanın sekizinci kıtanın varlığını kabul etmesi, gelecekte yapılacak araştırmalarda Zealandia’nın kıta olarak kabul edilmesi anlamına gelecek.

Bilim insanları uzun zamandır Yeni Zelanda’nın en yüksek ucu Mount Cook Dağı’nın (3724 metre) altındaki Zealandia’nın kıta olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Zealandia ismi ilk kez jeofizikçi Bruce Luyendyk tarafından 1995’te konulmuştu.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Pasifik’teki gizemli kıta: Zealandia” için 2 yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir