Kristallerin içinde yaşam bulundu

Meksika’daki bir madende yer alan dev selenit kristallerin içinde 60 bin yıllık bakteriler keşfedildi.

Meksika’nın Chihuahua eyaletindeki Naica madeni, dev şeffaf alçıtaşı (selenit) kristalleriyle inanılmaz bir manzara sergiliyor. Ziyaretçileri bambaşka bir dünyaya götüren bu kristaller mağarasında önemli bir keşif yapıldı.

İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre, NASA Astrobiyoloji Enstitüsü Direktörü Penelope Boston’ın araştırmaları kaysamında, selenit kristallerin içinde çoğu bakteri ve mikroplar olmak üzere 100 farklı yaşam formu tespit edildi. Yüzde 90’ı daha önce hiç görülmemiş olan bu canlı türlerinin 10 bin ila 60 bin yıldır kristallerin içine hapsoldukları ortaya çıktı.

js121021374_ap_penny-boston-large_trans_nvbqzqnjv4bqt4fog3nkhhgalgvhdcpob1gkldjiddxcmga_sruodow
NASA araştırmacısı Penelope Boston

Naica madeninde, bazıları 5 metre boya ulaşan dev kristallerin oluşturduğu ihtişamlı ‘katedraller’ bir volkanik magma sisteminin tam üzerinde yer alıyor. Sıcaklığın 60 dereceye ulaşmasından ötürü astrobiyologlar ortamı adeta cehenneme benzetiyor. Araştırma işte bu yüzden önemli. Direktör Boston ve ekibine göre, madenin olağanüstü şartlarında kristallerin içine hapsolarak hayatta kalmış yaşam formları, başka uzak gezegenlerin zorlu koşullarında benzer hayat biçimlerinin meydana gelebileceğini gösteriyor.

ABD’deki New Mexico Maden ve Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanlarının da katıldığı araştırma ile yeterli ışık ve oksijenden uzaktaki bu izole kristal dünyasındaki antik canlıların sülfür, demir, manganez ve bakır oksit ile beslendikleri belirlendi. Aşırı derecede farklı bu hayat ortamı araştırmacıları hayrete düşürdü.

kris1
Bakteri ve mikropların bulunduğu kristaller

Kristallerdeki canlıların organik gıda bulunmayan bir ortamda yaşadıklarını belirten direktör Boston, “Çok yüksek sıcaklıklarda yaşayıp da inorganik mineraller ve bileşiklerle beslendikleri için çok özel örnekler. Belki de burası, hayatımızın derin tarihi” yorumunu yaptı.

Önümüzdeki yıllarda Jüpiter’in buzla kaplı uydusu Europa’ya ve Güneş Sistemi içindeki diğer benzer uydulara insansız uzay aracı göndermeyi planlayan NASA araştırmacıları, Dünya’ya geri getirilecek örneklerde mikroskobik yaşam formları bulmayı ümit ediyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir