Kadınların yönettiği gizemli antik toplum

Kuzey Amerika’da bin yıl önce kadınların hükümranlığında ihtişamlı bir medeniyet vardı.

Ülke liderlerinden bahsederken genelde hep erkekler akıllara gelir. Halbuki günümüzün önemli liderleri arasında oldukça fazla kadın da var. Hatta kadınların yönettiği toplumlarda erkeklerin daha iyi bir hayat sürdüğü ve şiddetin azaldığı bile iddia edilir. Günümüz dünyasında anaerkil toplulukların sayısı oldukça azalmış olsa da geçmişteki gizemli bir toplum oldukça dikkat çekiyor.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, ABD’deki Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacılar, New Mexico eyaleti topraklarında yaklaşık 1000 yıl önce büyük taş yapılarda yaşayan ve haklarında çok az şey bilinen eski bir toplumun sadece kadın idareciler tarafından yönetildiğini keşfetti.

‘Chacoanlar’ adlı bu halkın yöneticilerinin M.S. 800-1130 yılları arasında ‘anneden kıza’ şeklinde belirlendiği ve ‘anne tarafı elitlerin’ hükümdar olduğu tespit edildi. Bu sonuca kral mezarlarındaki genetik analizler sayesinde ulaşıldı.

Araştırmaya göre, yazı dili kullanmayan Chacoanlar, buna rağmen Kuzey Amerika’nın en erken komplike toplumlarından biriydi. Chaco kanyonundaki çok katlı yığma taş binalarda yaşarlardı. 800’ü aşkın odasıyla ‘Pueblo Bonito’ taş sarayı, bu binaların en büyüğüydü.

saray22
Pueblo Bonito sarayı kalıntıları

Araştırmayı yürüten Profesör Douglas Kennett ve ekibi, sarayın en büyük ve ihtişamlı yeri olan ‘oda 33’teki dokuz yönetici mezarından DNA örnekleri topladı. Mezarlarda yatan kadın bedenlerinin hepsinin aynı mitokondiriyal genlere sahip olduğu, yani hepsinin aynı anne ailesi soyundan geldiği ortaya çıktı. Elit mezarlarında erkek yönetici bulunamadı.

Profesör Kennet, araştırması hakkında, “Chacoanlar hakkında liderliğin babadan oğula mı yoksa anneden kıza mı aktarıldığı yönünde uzun süredir tartışmalar vardı. Elde ettiğimiz veriler, kadınların mutlak hakim olduğu anne-kız yönetimine ulaşıyor. Hükümranlık M.S. 1130’larda yıkılana kadar bu devam etmiş” dedi.

kanyon1
Chaco kanyonundaki yerleşim birimleri

Peki kadınların yönetimindeki Chaco kanyonunda hayat nasıldı? Yazılı kaynak olmadığı için neredeyse hiçbir şey bilinmiyor. Ancak Chacoanların geride bıraktıkları kültürel kalıntılar dikkate değer. Çöl şartlarındaki kanyonda 1000 yıl önce yaşamış bir kültüre göre oldukça karmaşık mimariye sahip büyük ölçekli taş binalar, halka açık veya elitlere özel yerleşim birimleri bulunuyor. Arkeolojik kazılarda, yüzlerce odalı birçok saray bulundu. Oda 33’ten çıkarılan ahşap flüt, turkuaz renkli takılar ve deniz kabuğundan süslemeler de görülmeye değer.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, kadın hükümdarların yönetimindeki Chacoanların, zamanın şartlarına göre oldukça görkemli bir hayat tarzına sahip olduğu konusunda hemfikir.

takilar1
Kadın hükümdarların kullandığı takı ve süs eşyaları
kent3
Chacoanlardan kalma yerleşim birimi harabeleri

(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Kadınların yönettiği gizemli antik toplum” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir