Dünya benzeri yeni gezegenler keşfedildi (Video)

NASA, Dünya’dan 40 ışık yılı ötede bilinen yaşama uygun olabilecek 7 gezegen bulunduğunu bildirdi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın etrafında dönen 7 gezegen keşfedildiğini, bu gezegenlerden 3’ünün ‘yaşanabilir bölge’ (habitable zone) içinde bulunduğunu duyurdu.

ABD’nin başkenti Washington’daki NASA merkezinde yapılan basın açıklamasına göre, Aquarius (Saka) Takımyıldızı içinde yer alan 378 trilyon kilometre uzaklıktaki ‘TRAPPIST-1’ adlı sistem, içinde yer aldığımız Güneş Sistemi ile benzerlikler gösteriyor. Şili’deki yer teleskopları ve Spitzer Uzay Teleskobu verilerini kullanan gökbilimciler, 7 gezegenin de kayalık bir yüzeyi olduğunu belirtiyor.

Açıklamada, TRAPPIST-1’in ‘7 harikasının’ hemen hemen Dünya boyutlarında olduğu, yıldıza olan uzaklıkları sebebiyle ‘yaşanabilir bölge’ içerisindeki 3 gezegende akıcı su bulunabileceği, en dış gezegenin ise bir ‘buz topu’ olabileceği kaydedildi.

Güneş’le kıyaslandığında TRAPPIST-1 yıldızı, ultra soğuk bir cüce yıldız niteliğinde. 7 gezegen de bu yıldıza Merkür’ün Güneş’e olan yakınlığından daha da yakın konumda. Ancak yıldızın soğuk ve zayıf yapısı, gezegenlerde su bulunması ihtimalini artırıyor. Hatta 7 gezegenin de doğru atmosfer koşulları ve su bulunması durumunda bildiğimiz anlamda yaşamı destekleyebileceği ifade ediliyor.

trap
TRAPPIST-1 yıldızı ve gezegenleri. Yeşil kısım ‘yaşanabilir’ bölgeyi ifade ediyor (NASA)

Bir diğer ilginç veri de, gezegenlerin birbirlerine hayli yakın konumda olmaları. Eğer bu dünyalardan birisinin yüzeyinde duruyor olsaydık, muhtemelen komşu gezegenlerin bulutlarını ve yer şekillerini de gökyüzünde çıplak gözle görebilirdik. Ay’ın Dünya’daki görünüşünden biraz daha büyük şekilde komşu gezegenleri izleyebilirdik.

7 gezegenin de hep aynı yüzlerinin yıldıza baktığı sanılıyor. Yani bu dünyaların bir yüzü hep gündüz, diğer yüzü hep gece. Bu sebeple şiddetli rüzgarların oluşabileceği, aşırı sıcaklık değişikliklerinin görülebileceği, Dünya’daki iklime göre oldukça şiddetli hava koşullarının yaşanabileceği vurgulanıyor.

Gezegenler, sırasıyla TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g, h olarak adlandırıldı; e, f ve g gezegenlerinin ‘goldilocks bölgesi’ adı verilen ‘bilinen yaşama elverişli’ kısımdaki yörüngelerinde döndükleri belirtiliyor. NASA tarafından yayınlanan aşağıdaki videoda, TRAPPIST-1d gezegeni yüzeyinin nasıl bir yer olduğu 360 derece döndürülebilen görüntü ile anlatılmaya çalışılmış:

Belçika’daki Liege Üniversitesi’nden çalışmayı yürüten ekibin lideri Michael Gillon, “Böyle bir yıldızın etrafında ilk kez Dünya benzeri 7 farklı gezegen keşfediyoruz. Bu uzak dünyalar, bilinen yaşama uygun olma potansiyeli bulunan şimdiye kadarki en iyi araştırma hedefleri” açıklamasını yaptı.

NASA’daki bilim insanlarının bu gezegenler üzerindeki incelemeleri sürecek. 2018 yılında uzaya fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu, uzak dünyalardaki su, metan, oksijen, ozon ve diğer kimyasalları tespit edebilecek hassaslıkta geliştirildi. Önümüzdeki senelerde bu gezegenlerin atmosferlerine dair daha kesin bilgiler elde edebileceğiz. TRAPPIST-1 sistemiyle ilgili açıklanan bu bulgular bilim dergisi Nature’da yayınlandı.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Dünya benzeri yeni gezegenler keşfedildi (Video)” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir