Sağlığınızı doktora haber veren ‘yutulabilir’ pil üretildi

ABD’de yapılan bu hap hem vücutta bilgi depoluyor hem de medikal cihazlar için pil görevi görüyor.

ABD’deki bilim insanları, insan vücudundaki dahili medikal cihazlara enerji sağlayan yutulabilir bataryalar geliştirdi. Bir sensör içeren bu cihaz, sağlık durumunuz hakkında doktorunuza bilgi de yollayabiliyor.

Populer Science dergisinin haberine göre, ABD’nin Pennsylvania eyaletindeki Carnegie Mellon Üniversitesi’nin araştırması kapsamında ‘sindirilebilen’ sensör içeren bir batarya – hap geliştirildi. Hap, ölçümler yapıp verileri kablosuz olarak doktora yollayabiliyor. Bağırsaklardaki mikrobiyom (mikroorganizmalardan oluşan flora) seviyesini ölçüp düzenleyebiliyor.

Habere göre, sindirilebilir medikal cihazlar böyle uygulamaları ve daha fazlasını bize zaten sunuyor. Bilim insanları için zor olan nokta ise bataryayı vücutta çözündüğü zaman hastaya zarar vermeyecek hale getirmek.

Araştırmayı yürüten ekibin lideri Christopher Bettinger, şu açıklamaları yapıyor: “Onlarca yıldır insanlar bir gün yutulabilir cihazlar yardımıyla hastalıklarının teşhis ve tedavi edileceğinin hayallerini kuruyordu. Ama eğer bir cihazı her gün vücudunuza almayı düşünüyorsanız zehirlenme problemini de düşünmelisiniz. İşte o zaman bu tarz şeylerin yerini alacak RadioShack’te bulabileceğiniz biyolojik kökenli malzemeler kullanmak zorundayız. Yutulabilir, parçalanabilir cihazların güzelliği vücutta 20 saatten fazla kalmaması. Hatta en uç performansta çalışsa bile bütün ihtiyacınız olan sadece bu batarya..”

Bettinger ve ekibi bu doğrultuda büyük bir adım attı. Derimiz, saçlarımız ve gözlerimizde doğal olarak bulunan bir pigment olan melaninden bir batarya üretildi. Melanin vücudumuzu serbest radikallerden koruyor ve ayrıca metalik iyonları bağlayarak çözüyor ki bu durum bataryaların fonksiyonları açısından oldukça hayati kimyasal bir süreç sunuyor. Melanin, manganez oksit, bakır ve demir gibi malzemeleri kullanan batarya, 5 miliwattlık bir cihazı 18 saate kadar çalıştırabiliyor.

Sindirilebilir bataryalar aslında yeni değil. Yeni olan vücutta çözünebilir olmaları. Bu yüzden eskiden vücuttan atılarak işlev görüyorlardı. Düzenli kullanımda bu bataryalar zarara neden olabiliyorlardı. Araştırma ekibi şu an diğer biyo-çözünür maddeler üzerinde deneyler yapıyor. Bir sonraki adım, güvenli ve sindirilebilir bir batarya kabını içeriyor. Vücut için tamamen güvenli hale getirildikten sonra bu batarya – hapların kullanımı yaygınlaşacak.

“Sağlığınızı doktora haber veren ‘yutulabilir’ pil üretildi” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir