Jüpiter’in atmosferindeki ‘ebru sanatı’

Dev gezegenin şiddetli fırtınaları, ebru sanatı desenlerine benzeyen harika manzaralar sunuyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Juno keşif aracı, gaz devi Jüpiter’den muhteşem fotoğraflar göndermeye devam ediyor. Gezegenin hayli fırtınalı kaotik atmosferi, ebru sanatı desenlerine benzeyen büyüleyici görüntüler oluşturuyor.

NASA’nın ‘Jovian Art’ (Jüpiter Sanatı) adıyla yayınladığı fotoğraf, 2 Şubat 2017 tarihinde, Juno uzay aracı dev gezegenin 14 bin 500 kilometre yakınından geçerken çekildi. Görsele yansıyan şiddetli rüzgarların oluşturduğu ihtişamlı bulut oluşumları, Jüpiter’in güney yarımküresine ait. Bilim adamı Roman Tkachenko, Juno’dan gelen verileri işleyerek bu harikulade görüntüyü oluşturdu.

pia21383-icerik1
‘Jovian Art’ (JunoCam / NASA)

Fotoğrafın büyük ve orjinal haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz: NASA

Atmosferdeki gizemli fırtınalar, bulut oluşumları ve hava olayları Güneş Sistemindeki hiçbir şeye benzemiyor. Hacim olarak 1300 tane Dünya’yı içine alabilecek büyüklükteki bir gaz devi olan Jüpiter’in atmosferinde dikey ve yatay doğrultudaki yoğun hareketlilik yüzünden rüzgarların saatteki hızı 600 kilometreye ulaşabiliyor. 4 Temmuz 2016’da Jüpiter’e varan Juno uzay aracı, gezegene bir dahaki yakın geçişini 27 Mart’ta yapacak.

Aşağıda Jüpiter bulutlarına benzeyen bir ebru sanatı deseni yer alıyor;

dtqr-nxkbu6vqotngjcjfa


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Jüpiter’in atmosferindeki ‘ebru sanatı’” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir