Sperme yardım eden mikro robot (Video)

Almanya’da geliştirilen ‘Spermbot’ iyi yüzemeyen spermlerin yumurtalığa ulaşmasını sağlayacak.

Alman bilim insanlarından ‘iyi yüzemeyen’ spermlerin yol açtığı kısırlığa çözüm olabilecek sıradışı bir fikir: Yardımcı mikro robotlar. Milyonlarca çift çocuk sahibi olmak için tıbbi yardımlara başvuruyor. Bunun en büyük nedeni ise spermlerin hareket sorunu. Yani yumurtalığa ulaşamamaları.

ABD merkezli Nano Letters dergisinde çıkan bir çalışmaya göre, bir mikro robot sayesinde hareketsiz spermlerin kimyasal bir yapı içerisinde yumurtalığa varmaları sağlanabilecek. Almanya’nın Dresden kentindeki Birleştirici Nano Bilimler Enstitüsü’nden robot mühendisi Oliver Schmidt ve ekibinin geliştirdiği ‘Spermbot’ birçok çiftin hayallerine kavuşmasına yardımcı olabilir.

Araştırmaya göre, bir metal spiral motor, spermin kuyruğuna bağlanarak onu yumurtalığa doğru yaklaştırıyor. Ancak bu o kadar kolay değil. Bu metalin spermi yumurtalığa götürebilmesi için bilim insanlarının manyetik alanlar oluşturması gerekiyor. Spermin yumurtayı döllemesinin ardından metal, kuyruktan kayıp gidiyor. Ayrıca oluşturulan manyetik alan hiçbir hücreye zarar vermiyor.

İlk denemelerden beklenen sonuç alınsa da Schmidt ve ekibinin daha çok çalışması gerekiyor. Ana problem, anne vücudunun Spermbot’a nasıl tepki vereceği. Ayrıca motorun hiçbir sperme zarar vermeden bu işlemi yapması da önemli. Henüz insan vücudu içerisinde denenmeyen yöntem, şu an sadece laboratuar koşullarında başarılı oldu. Spermbot önce farelerde, başarılı olursa da insanlarda test edilecek.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Sperme yardım eden mikro robot (Video)” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir