İklim burnumuzun şeklini değiştiriyor

Küresel ısınma burun deliklerimizin büyüklüğünü doğrudan etkiliyor.

ABD’li bilim insanları, küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin burun şekli üzerinde etkili olduğunu bildirdi.

ABD’deki Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nin bu haftaki PLOS Genetics dergisinde yayınlanan araştırmasına göre, büyük, küçük, geniş, sivri, eğri, kambur gibi pek çok görünüme sahip olabilen burun iklim nedeniyle değişime uğruyor. Burun deliği büyüklüğü, nemli ve ılıman bölgeler ile kuru ve daha soğuk bölgelere göre farklılık gösteriyor. Nemli ve ılıman bölgelerde yaşayanların burun delikleri, kuru ve serin bölgelerde yaşayanlarınkinden daha büyük oluyor.

Araştırmaya göre, burun deliklerinin genişliği sıcaklık ve nem ile doğrudan ilintili. Burun, aldığımız nefesi akciğerlerimize ulaştırırken sıcak ve nemli olmasını sağlayarak enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur. Dar burun delikleri, hava akışını değiştirerek ciğerlere giden soğuk havanın ısınmasında ve nemlenmesinde, geniş burun deliklerine göre daha etkili. Küresel ısınma ile soğuk bölgeler ısındıkça dar burun delikleri zamanla genişlemeye başlıyor.

Bilim insanları, kökleri güney ve doğu Asya, Batı Afrika ve Kuzey Avrupa’ya dayanan toplam 476 deneğin burnunu üç boyutlu şekillerini çıkararak analiz etti. İklim değişikliğinin sert bir şekilde yaşandığı bölgelerde burunların karakteristik özelliklerinin de kısmen değişime uğradığı ortaya çıktı.

Herkes için en iyi olan tek tip bir burun şekli olmadığını, atalarımızın burunlarıyla bizimkilerin farklı olduğunu, yıllar boyunca burnumuzun da çevreye uyum sağladığını kaydeden araştırmacılar, burnun şeklinin sadece iklimsel etkilere bağlı olamayacağını da hatırlatıyor. Bu duyu organı oldukça kompleks bir yapıya sahip. Birçok faktör burnun yapısal değişiminde rol oynuyor.

Söz konusu araştırma, geçmişten beri değişim gösteren hastalıklar ve insanların çevresel faktörlere uyum sağlama sürecinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“İklim burnumuzun şeklini değiştiriyor” için bir yorum

  1. Geri bildirim: Hayata dair..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir