Mayın temizleyen drone geliştirildi (Video)

Afganistan’dan bir mühendisin ürettiği drone ile kara mayınları ortadan kaldırılabilir.

Hollanda merkezli Kickstarter projesinin tek bir amacı var: Drone’lar ile önümüzdeki 10 yılda dünyadaki tüm mayınlı arazileri temizlemek.

‘Mine Kafon’ adlı bu hava aracı, mayınlı bölgeleri belirleyerek bu alanlarda metal detektörler yardımıyla etkili bir tarama yapıyor. Güvenli bölgeye geçtikten sonra fünye ile havadan temassız bir şekilde bu mayınları temizliyor.

Afgan mühendis Massoud Hassani tarafından üç yıllık bir çalışmayla geliştirilen bu drone, mayın temizleme işini üç aşamada gerçekleştiriyor: Haritalandırma, mayını tespit ve imha. Sistem, günümüzde kullanılan teknolojilerden 20 kat daha hızlı ve 200 kat ucuz çalışıyor.

Mine Kafon’un gövdesi Yıldız Savaşları filmindeki imparatorluk keşif robotu (Imperial Probe Droid)’in şasesini ve Matrix filmindeki ahtapot robotları andırıyor.

Dünyanın her yerinde toplam 100 milyonu aşkın kara mayını bulunuyor. Her gün en az 10 kişi mayınlar yüzünden hayatını kaybediyor ya da sakat kalıyor. Bu tür drone’lar ve benzerleri sayesinde gelecekte birçok hayat kurtarılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir