Dünyanın en siyah maddesi: Karanlıktan da karanlık!

‘Vantablack’ adlı madde, milyonlarca karbon nanotüple yapılan özel bir kaplama çeşidi.

İngiliz bilim insanlarının 2014’te keşfettiği dünyanın en siyah maddesi ‘Vantablack’ yeni araştırmalarla daha da karanlık bir hal aldı. Vantablack’i artık materyalleri belirlemek için kullanılan spektrometreler dahi ölçemiyor.

Science Alert’in haberine göre, üretici firma olan İngiliz nano teknoloji araştırma ve geliştirme şirketi Surrey NanoSystems, materyali her geçen gün biraz daha geliştiriyor. Şirket, karbon nanotüplerden ürettiği Vantablack’i ilk tanıttığında, dünyanın en karanlık materyali olduğu açıklanmıştı. Bu madde ışığın yüzde 99,8’ini emiyor ve geriye hiçbir şey yansıtmıyor.

Habere göre, maddenin yeni halinin ışığı absorbe etme oranı daha da yükseldi ancak bu oran açıklanamıyor. Daha doğrusu spektrometreler (tayfölçerler) bu oranı artık hesaplayamıyor. İlk versiyonda ışığı yutma oranının yüzde 99,8 olduğunu düşündüğümüzde, yüzde 0,01 ile yüzde 0,04 oranında bir geliştirme yapıldığını belirtebiliriz.

vant23

VANTABLACK TAM OLARAK NEDİR?

Boya, kumaş ya da pigment olmayan Vantablack, milyonlarca karbon nanotüp kullanılarak yapılan özel ve farklı bir kaplama çeşidi. Her biri 20 nanometre kalınlığında olan karbon nanotüpler, yaklaşık 14-50 mikron uzunluğunda yani bir saç telinin çapından 3 bin 500 kat daha küçük. (1 nanometre = milimetrenin milyonda biri. 1 mikron = milimetrenin binde biri). 1 santimetrekare alana 1 milyar tane karbon nanotüp sıkıştırılabiliyor.

Işık, Vantablack’ın üzerine geldiğinde nanotüplerin aralarındaki boşluklara giriyor ve buradan çıkamıyor. Neredeyse hiçbir yansımanın olmaması nedeniyle kusursuz bir siyah yüzey elde edilebiliyor. Bu etkiyi daha iyi anlamak için bir ormanda, klasik 10-20 metrelik ağaçlar yerine 3 kilometre uzunlukta ağaçların altında yürüdüğünüzü hayal edin. Zemine, yani size ne kadar az ışık ulaşacağını bu şekilde daha iyi anlayabilirsiniz.

vanta33

NERELERDE KULLANILABİLİR?

Vantablack materyalinin geliştirilerek birçok alanda aktif olarak kullanılması planlanıyor (özellikle uzay araştırmaları ve askeri alanda). Askeri alan denilince ilk akla gelen ise şüphesiz bu materyalin kamuflaj olarak kullanılabilir olması. Özellikle kızılötesi kameralar, sensörler ve bilimsel araçlarda da maddeden faydalanabileceği kaydediliyor. Dünyaca ünlü İngiliz heykeltraş Anish Kapoor, geçtiğimiz yıl Vantablack’ın bazı haklarını çalışmalarında kullanmak için satın aldı.

vantablack

UZAY ARAŞTIRMALARINDA ÇIĞIR AÇABİLİR

1990’da yörüngesine fırlatılan Hubble Uzay Teleskobu’nda kullanılan Aeroglaze Z306 adlı boya, uzaydaki en siyah materyallerden bir tanesi. Vantablack ise bu boyadan çok daha siyah. Teleskopta bulunan maddenin görevi, üzerinden yansıyan ışığı minimuma indirgemek. Bu sayede güneş sistemimizin ve çok uzakların harika fotoğraflarını çekiyor.

Vantablack’in yanında Aeroglaze Z306 siyah gibi bile durmuyor. Araştırmacılar iki materyalin de üzerine ışık yansıttığında, Hubble’ın boyası ışığı geri yansıtırken Vantablack tamamen emiyor. Surrey NanoSystems bu maddenin uzayda kullanımının önünü açmak istiyor. Büyük bir ihtimalle uzaya gönderilecek olan bir sonraki teleskopta Aeroglaze Z306 yerine Vantablack görebiliriz.

vant


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Dünyanın en siyah maddesi: Karanlıktan da karanlık!” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir