Dünyanın en derin yerinde yaşıyor (Video)

Mariana Çukuru’na gönderilen robotik kamera, olağanüstü basınca dayanan bu canlıyı görüntüledi.

Suda bir hayalet gibi süzülen bu gizemli yaratık, Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve dünyanın en derin yeri olan Mariana Çukuru’nda ilk kez 2014’te görüntülendi. 10 bin 994 metre derinlikteki çukur, okyanusun batısında, Mariana Adalarının doğusunda yer alıyor.

Uluslararası bir araştırma ekibinin dibe gönderdiği robotik kameraya takılan balık, Japonya çukurunda 6 bin – 8 bin metre derinlikte yaşayan pembe deniz salyangozu Pseudoliparis amblystomopsis’in rekorunu kırdı. 8 bin 143 metre derinlikte görüntülenen balık, aşırı derinlerde yaşamakta çok hünerli olan bir hadal deniz salyangozu da olabilir ama araştırmacılar emin değil.

İskoçya’daki Aberdeen Üniversitesi’nden Alan Jamieson, “Bu balık gibisini daha önce ne gördük ne de biliyoruz” dedi. Hawaii Üniversitesi’nden Jeff Drazen ve Patty Fryer, uluslararası ekibin Mariana Çukuru’na yaptığı 30 günlük araştırma seferine başkanlık etti. Bu araştırma, Hadal Ekosistem Araştırmaları (HADES) adlı, okyanusun en derin noktalarını araştırmaya yönelik programın bir parçasıydı. Ekip video çekmek ve çukuru araştırmak için Hadal Lander aracından faydalandı. Bilim insanları bu araştırma kapsamında süper dev bir kafadanbacaklı ve bir de yeni deniz salyangozu türü keşfetti.

Mariana Çukuru’ndaki korkunç basınç, 1,086 bar veya 108,6 megapaskal olarak ölçülüyor. Bu basıncı şöyle izah edebiliriz: 1 insanın 30 santimetreye 30 santimetrelik bir alana (yaklaşık olarak dik durduğumuzda yere bastığımız alan) uyguladığı basıncın neredeyse 10 bin katı. Yani üzerinize 10 bin adet 100 kilogramlık insanın çıktığını düşünün. İşte görüntülerdeki balık böyle bir ortamda yaşıyor. Bu derinlikteki sıcaklığın 1-4 santigrat derece civarında olduğu belirtiliyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir