Vücudumuzun içindeki mikro kamera

Yakında iç organlarınızın yüksek kalitedeki fotoğraflarını görebileceksiniz.

Almanya’daki bilim insanları, vücudunuza bir iğne yardımı ile enjekte edilebilecek küçüklükte yeni bir kamera geliştirdi. İç organlarımızın ve vücut dokularımızın yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekebilecek.

Stuttgart Üniversitesi’nin bilim dergisi Nature Photonics’te yayınlanan araştırmasına göre, şırıngayla enjekte edilen kameranın geliştirilmesi için ‘saniyenin katrilyonda biri atımla çalışan lazer yazma sistemi’ kullanıldı. Bu sayede 3 boyutlu yazıcıda fiber optik bir kablonun ucunda iki saç teli kalınlığında ve tuz taneciğinden büyük olmayan üç parçalı bir lens üretildi. Aygıt, kasa kısmıyla beraber sadece 120 mikrometre genişliğinde. (1 mikrometre = milimetrenin binde biri).

57715723340a6

Araştırmacılar, cihazın daha önce iç tarafı fotoğraflanamayan organlara ve hata beyine bile gönderilebileceğini, bu gelişmenin yeni nesil endoskopi (organların iç yüzeylerinin optik bir aygıtla incelenmesi tekniği) aletlerinin önünü açabileceğini belirtiyor.

1,7 metre uzunluğundaki optik fiber kabloya takılabilen ileri teknoloji ürünü mikro kamera, vücuda girdikten sonra kendisinden 3 milimetre uzaktaki dokunun yüksek kalitede görüntüsünü alabiliyor. Şimdiye kadar bu kalitede ve incelikte lens yapmak imkansızdı. Araştırmacılar birkaç saat gibi kısa bir sürede bu boyutta bir kamerayı tasarlayıp ürettiklerini iddia ediyor.

triplethaar_postera21

Testleri devam eden ve önümüzdeki aylarda hastanelerde denenmesi planlanan kameranın gizli güvenlik sistemleri, askeri uygulamalar ve mikro-robotları izleme gibi hassas işlerde de kullanım alanı bulabileceği düşünülüyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Vücudumuzun içindeki mikro kamera” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir