Güneş’e seyahat

İnsan yapımı uzay sondası ilk kez bir yıldıza yaklaşmaya çalışacak.

İnsanoğlu daha önce Ay’a, Mars’a ve diğer gezegenlere uzay araçları gönderdi. Peki kavurucu Güneş’e yaklaşabilecek bir ziyaretçi inşa edilebilir mi? Cevap, büyük bir ihtimalle evet. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronomların 400 yıldan uzun bir süredir incelediği Güneş’e doğru bir uzay sondası göndermenin hazırlıklarını yapıyor.

İngiliz Mirror gazetesinin haberine göre, uzmanların “ilk kez yaşayan, nefes alan bir yıldıza yaklaşacağız” dediği projede kullanılacak insansız uzay aracının ismi ‘Solar Probe Plus’ (Güneş Sondası Artı). Aşırı sıcağa karşı şimdiye kadar hiç denenmemiş bir kalkan ve yüzeye sahip olacak olan araç, 31 Temmuz – 18 Ağustos 2018 tarihleri arasında uzaya fırlatılacak ve 6 yıl 11 ay sürmesi planlanan bu çok özel görevde kullanılacak.

Solar Probe Plus, Dünya’dan 149,6 milyon kilometre uzaklıktaki Güneş’in yüzeyine yaklaşık 6,4 milyon kilometre kadar yaklaşmaya çalışacak. Bu mesafede Güneş, Dünya’da görüldüğünden 23 kez daha büyük görünecek.

Yıldızın çevresinde toplam 24 uçuş gerçekleştirecek olan araç, Güneş hakkındaki bilinmeyenleri araştıracak. Yıldıza en yakın olduğu yörüngesinde ilerlerken saatte 725 bin kilometre hıza ulaşacak olan sonda, radyasyondan korunabilmesi için 12 santimetre kalınlığındaki karbon kompozit ile kaplandı. Araç, Güneş’e milyonlarca kilometre uzaklıkta olduğu yörüngesinde 1377 derece sıcaklığa dayanacak. Sondanın soğutma sistemleri de Güneş’ten aldığı enerjiyle çalışacak.
SwingbySunCloseupHiRes

ÇÖZÜLMEYİ BEKLEYEN GİZEMLER

Bilim insanları, Solar Probe Plus sayesinde Güneş’in ‘korona’ ismindeki üst atmosferinin neden fotosfer olarak adlandırılan yüzeyinden daha sıcak olduğunu anlamaya çalışacak. Güneş’in yüzeyindeki sıcaklık yaklaşık 6 bin derece iken daha yukarıda bulunan atmosferinde sıcaklıklar 2 milyon dereceyi geçiyor. Bir ısı kaynağından uzaklaştıkça sıcaklığın azalmasını beklersiniz, üst atmosferin neden daha sıcak olduğu şu an için bilinmiyor. Sondanın ilk olarak 60 yıl önce fark edilen bu durumla alakalı net bilgiler toplaması umut ediliyor.

Bilim adamlarının kafasını meşgul eden diğer konu ise yüksek enerjili parçacıklarla yüklü Güneş rüzgarları. Saatte 1,6 milyon kilometre gibi inanılmaz bir hızla yayılan rüzgarlar, Dünya’nın da aralarında bulunduğu bütün sistem gezegenlerini etkiliyor. Bu rüzgarların içerikleri ve nasıl oluştukları halen tam olarak bilinemiyor. Uzay aracının yüksek enerjili parçacıklardan örnekler toplaması planlanıyor.

Şimdiye kadar Güneş’e en fazla yaklaşabilen uzay aracı, 1976 yılı Ocak ayında fırlatılan Helios 2 sondasıydı. Helios 2, çekirdek sıcaklığı 15 milyon derece olduğu düşünülen yıldıza 43 milyon kilometre yaklaşabilmişti.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Güneş’e seyahat” için bir yorum

  1. Geri bildirim: tabletkitabesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir