Dev göktaşı Dünya’ya yaklaşıyor

1,4 kilometre genişlikteki asteroit, bu ay Dünya’nın yakınından geçip gidecek.

Gökbilimciler 19 Nisan Çarşamba günü 1,4 kilometre genişliğindeki büyük bir göktaşının Dünya’ya en yakın konumundan geçip yoluna devam edeceğini bildirdi.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’dan yapılan açıklamaya göre, ‘potansiyel olarak tehlikeli’ sınıfında yer alan ‘2014 JO25’ adlı asteroit, 19 Nisan’da Dünya’ya 4,6 Ay uzaklığı mesafeden geçiş yapacak. (Yaklaşık 1 milyon 766 bin 400 kilometre.)

Uzmanlara göre, söz konusu gök cismi son 10 yıl içinde yeryüzüne en fazla yaklaşan en büyük göktaşı. ‘2014 JO25’in gidişinin ardından önümüzdeki 400 yıl boyunca gezegenimizin yakınlarından geçmesi beklenmiyor. Ancak 2027 yılı Ağustos ayında 800 metre çapındaki ‘1999 AN10’ adlı gök cismi Dünya’ya 1 Ay uzaklığı kadar yaklaşacak.

NASA astronomu Ron Baalke, geçtiğimiz yıl ‘2014 JO25’nin yörüngesine ilişkin aşağıdaki tweet’i paylaşmıştı:

‘2014 JO25’ ilk olarak 2014 yılı Mayıs ayında, ABD’nin Arizona eyaletindeki Lemmon Dağı Gözlemevi’nde sürdürülen bir araştırma kapsamında tespit edilmişti. Benzer boyutlardaki ‘4179 Toutatis’ adlı bir başka asteroit ise en son 2004 yılı Eylül ayında 4 Ay uzaklığı kadar Dünya’ya yaklaşmıştı.

DÜNYA, OLASI BİR ÇARPIŞMAYA KARŞI HAZIRLIKSIZ

Peki gezegenimiz olası bir göktaşı çarpmasına kadar ne kadar hazırlıklı? İnsanoğlu bugüne kadar 1,5 kilometre veya daha geniş olduğu tahmin edilen Dünya yakınındaki göktaşlarının ve kısa dönemli kuyrukluyıldızların (200 yıldan daha az yörünge dönemlerine sahip) kabaca yüzde 60’ını keşfedebildi.

NASA çalışanı Doktor Joseph Nuth, sürpriz bir asteroide müdahale edecek sürenin olmayabileceğini belirtiyor. En büyük sorunun insanlığı böyle bir durumda ne yapacağına dair kesin bir yol haritasının bulunmaması olduğunu belirten Nuth, bu denli bir riskin her an gerçekleşebileceğinin altını çizerek şu öneride bulunuyor: Uzaya tek görevi Dünya’ya çarpması muhtemel göktaşlarını inceleyecek bir araç göndermek. Nuth, yeterli ödeneğin ayrılması durumunda bu aracın bir yıl içinde göreve başlayabileceğini ifade ediyor.

NASA’daki diğer araştırmacılar, bilinen bütün ‘muhtemel olarak tehlikeli göktaşlarının’ gelecek 100 yıl içinde Dünya’ya çarpma olasılığının yüzde 0,01’den az olduğunu bildiriyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir