Kanda hastalık teşhis eden mikro robot

Milimetrenin milyonda biri küçüklüğündeki altın cihaz ‘parlayarak’ hastalığı haber veriyor.

Kanada’daki bilim insanları, bakteriyel enfeksiyon teşhisini kan örneğinde yarım saat içinde doğru bir şekilde yapabilen nano robot (nanobot) geliştirdi.

Popular Science dergisinin haberine göre, Ontario kentindeki Brock Üniversitesi’nden kimya profesörü Feng Li ve ekibinin altından imal ettikleri üç boyutlu robotun çapı yaklaşık 20 nanometre. (1 nanometre = milimetrenin milyonda biri). Nanobot, örneğin tüberküloz DNA’sı taşıyan hücrelerin bulunduğu bir kan örneğine atıldığında, robota ait uzun DNA sarmalı hastalığı tanıyor ve kısa sarmalı keserek kan örneğinin parlamasını sağlıyor.

Bilim insanları mini aygıtı test etmek için sağlıklı insanlardan alınan kan örneklerine tüberküloz DNA’sı yerleştirip içine nanobot attılar. Örneği inceleyen araştırmacılar parlaklığın giderek arttığını, 30 dakika sonunda ise maksimuma ulaştığını belirledi. Normal şartlar altında birçok tüberküloz testi en az bir gün sürüyor ve doktorlar ya da uzman laboratuvar teknisyenleri tarafından analiz edilmesi gerekiyor.

Nanobotlar şimdilik hastalıkla mücadele edemiyor sadece olabildiğince hızlı bir şekilde hastalığı tespit ediyor. Doktorlara daha etkili bir şekilde müdahale imkanı sağlıyor. Araştırmacılar nanobotların maliyetinden pek bahsetmiyorlar fakat eğer yeterince ucuz ise bu aletler bir gün klinik deneylerde yaygın bir şekilde kullanılabilir.

Brock Üniversitesi uzmanları bir sonraki aşamada nanobotları modifiye ederek spesifik bir mikroRNA’nın tanınmasını sağlamaya çalışacak. Böylece ileride kanser, Parkinson ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkların teşhisi daha kolay olacak. Araştırma CS Nano dergisinde yayınlandı.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Kanda hastalık teşhis eden mikro robot” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir