Bilinen en büyük yıldız: ‘UY Scuti’

Gözlemlenebilen evrenin en büyük yıldızı UY Scuti’nin içine 5 milyar tane Güneş sığabiliyor.

Dünya’nın veya Güneş’in büyük gök cisimleri olduğunu sanıyorsanız tekrar düşünün. ‘UY Scuti’ adlı yıldız, Güneş’in yarıçapının yaklaşık 1708 katı büyüklüğü ile gözlemlenebilen evrendeki en büyük yıldız unvanını elinde bulunduruyor.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Dünya’dan 9 bin 500 ışık yılı uzaklıkta, Scutum (Kalkan) Takımyıldızı’nda yer alan bu hiper – dev, içine 5 milyar tane Güneş sığabilecek kadar büyük bir hacme sahip. (Güneş’in içine de yaklaşık 1 milyon Dünya sığabileceğini hatırlatalım).

Başka bir deyişle, bu yıldızın merkez noktasından yüzeyine gitmek için Güneş ile Dünya arasındaki mesafeyi (149,6 milyon kilometre) neredeyse 8 defa gidip gelmek gerekiyor. Sayısal olarak medyan yarıçapı 2 milyar 375 milyon 828 bin kilometre olan yıldızın Güneş’in 30 katı kadar bir kütlesi bulunuyor.

gunes
UY Scuti yıldızı ile Güneş’in karşılaştırılması

Eğer saatte 1000 kilometre hızla giden bir uçakla hiç durmadan yıldızın ekvatoru üzerinden çevresini dönmeye kalksaydık, bu yolculuğu ancak 850 yılda tamamlayabilirdik. Dünya 10 santimetre çapında bir tenis topu büyüklüğünde olsaydı, UY Scuti 1520 metre (1,5 kilometreden fazla) çapında dev bir küre olacaktı.

Bu dev yıldızı bulunduğu yerden alıp güneş sistemine, Güneş’in yerine koyabilseydik; UY Scuti, Merkür, Dünya, Mars, Venüs ve Jüpiter’i yutar, yıldızın dairesinin çeperleri Satürn ve Uranüs arasında bir yere gelirdi. Aşağıda bu bilginin animasyonunu görebilirsiniz:

Kalkan Takımyıldızı’nda gözlemlenebilen 38. yıldız olan UY Scuti, yine bu bölgede bulunup çıplak gözle bile görülebilen Gamma Scuti yıldızından sadece bir kaç derece kuzeyde izlenebiliyor. Diğer tüm dev yıldızlarda olduğu gibi, UY Scuti çevresinde meydana gelen ve adeta bir hale gibi yıldızı çevreleyen disk, yıldızın tam boyutunun belirlenmesini zorlaştırıyor. Bu sebeple büyüklük ölçümünde ± 192 hata payı olabileceği belirtilse de astronomi otoriteleri UY Scuti’yi görebildiğimiz evrenin en büyük yıldızı olarak kabul ediyor.

uysciuti
UY Scuti yıldızı (Rutherford Gözlemevi, 2011)

UY Scuti’yi ilk olarak 1860 yılında Alman gökbilimciler Bonn Gözlemevi’ni kullanarak keşfetti. Ancak büyüklüğüne dair kesin veriler, 2012 yılında Şili’nin Atacama Çölü’nde yer alan Çok Büyük Teleskop (VLT) sayesinde elde edildi. Bu tarihten sonra Betelgeuse, VY Canis Majoris ve NML Cygni gibi daha önce rekor kıran devleri geride bırakan UY Scuti, şimdilik evrenin en büyük yıldızı olarak tanımlanıyor.

Yeni sıralamaya göre, gözlemleyebildiğimiz en büyük yıldızlar:
UY Scuti
NML Cygni
WOH G64
Westerlund 1-26
VX Sagittari
VV Cephei a
RW Cephei
VY Canis Majoris


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Bilinen en büyük yıldız: ‘UY Scuti’” için 30 yorum

    1. Bence çok iyi bir bilgi ve çok ilginç ben çok beğendim bence herkez bu bilgiye bakmalı hem eğlenceli hem de çok bilgili ben çok sevdim.

  1. şimdi bu yıldızın içine beşmilyar güneş sığabiliyorsa bu yıldızdan çok daha uzakta çok daha büyük yıldızlar olablir uy scuti gibi beşmilyar yıldızda çok büyük bir yıldızın içine sığabilir demektir çünkü evren hayaledebildiğimizden çok daha büyük ve milyonlarca ışık yılı uzakta ne gibi yıldız ve gezegenlerin ve hayatın olduğunu bilemeyiz bunu keşfetmekde çokk uzun yılarımızı alacaktır belkide hiç bir zaman gidemeyeceğiz çünkü mars,a için bile insanoğlu 2 bin küsür yıl beklemişse samanyolundan çıkıp başka galaksilere gitmek milyonlarca yıl alabilir bunada insan yaşamı yetmeyebilir yada yetse bile bizlerin göremeyeceği çok aşikar.

    1. diğer galaksileri unutun. sadece kendi galaksimizdeki en yakın yıldız Alpha Centauri bile, güneş sistemimize 4.2 ışık yılı uzaklıkta.. bu şu anlama geliyor : olmaz ama, diyelim ışık hızında gidilebilen bir teknoloji yarattınız, bu yıldıza gitmek bie 4.2 yıl alıyor, tercümesi ise : UFO denen salklıklar uydurmadan öteye değildir…hani sık sık, bazı çobanların, kapıcıların, bakkalların, hatta pilotların gördüklerini iddia ettikleri masallar =D

  2. afedersiniz ama siz vy canis majoris`i ne zannediyorsunuz o sıralama yanlıştır vy canis majoris in içine 7 oktrilyon güneş sığar ve rw cephei vv cephei ve v354 cephei den büyüktür scuti den de büyüktür düzeltmenizi isterim hem güneşten 2100 kat daha büyüktür

      1. kes sesini orosbu westerlund 1-26 bile scuti den büyük hele omega canis majoris shadron soul ve vy masses majoris adlı devleri unutma orosbu sikik göt Allah sana beyiin vermiş ama kullanma kılavuzunu vermemiş Allah beyin verirken sen içki mi içiyordun

      1. ananın amına kezzap dökerim orospu yeni araştırmaya göre 4000 güneş yarıçapına çıkıyor am fesleğeni

  3. bu arada vy cma nın çapı 3 milyar km dir uy scuti ninki 2 milyar km demekki zeki adamlar varmış

  4. Sübhanallah demeliyiz içine 5 milyar tane güneş alan bu yıldız bile evrenin içind e sadece bir nokta kadar dır birde milyarlarca galaksiler var. Her bir galaksinin içinde de milyarlarca yıldız var. Galaksiler bile tek bir yıldızmış gibi görünüyor uzaktan.birbirlerine olan uzaklıkları ise yüzbinlerce ışık yılı mesafe.1 ışık yılı 9 buçuk trilyon km.ettiğine göre diğer mesafeleri hesap etmekten aciz kalırız. Tüm milyarlarca galaksiler güneşten milyarlarca büyüklükteki dev yıldızlar bile bize en yakın gökte bulunuyorlar. Bundan öte 2.kat gök var. Sonra 3 üncü kat sonra 4 üncü 5 inci 6 ıncı ve 7 inci gök var.Her bir gök bir önceki gökten dah a büyük. 7 kat gökten sonra Kürsi var. Tüm yed-i kat gök içindeki galaksiler ve her ne varsa toplamı Kürsi nin yanında ancak bir çölün içindeki küçücük bir bilya yada bir yüzük kadar. Ondan ötesi Arş var. Ve tüm 7 kat gök 7 kat yer ve Kürsi dahi Büyük Arş ‘ın yanında hepsi çöle atılmış küçük birer halka gibidirler. Bütün bu büyüklükler Yüce Allah ın yanında hepsi küçüktürler. Allah göklerin yerin ve ikisi arasında bulunan her şeyin yaratıcısı ve Rabbidir. Yüce Allah büyük arş ında sahibi ve Rabbidir. Bütün kainatı yaratan O ‘dur. O âlemlerin Rabbi dir.

  5. Abiler siz neden bu konun üstünde bu kadar durdunuz ki. Bazılarına göre Uy scuti daha büyük, bazılarına göre ise başka bir yıldız. Bu kadar laf, bu kadar küfür. Bence değmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir