Tiyatroda ‘robot’ oyuncu devri (Video)

Sıradışı bir tiyatro oyununun başrolündeki sanatçı robotun adı RoboThespian.

Robotlar, imalat sektöründen tıbba, hayatın birçok alanında yaygınlaşıyor. Peki bir robot oyuncu ile insan oyuncu aynı sahneyi paylaşırsa ne olur? İngiltere’de sahnelenen ‘Spillikin’ oyununda Alzheimer hastası rolündeki kadının erkek arkadaşı karakterini bir robot oynuyor. Sıradışı bu oyunun başrolündeki insansı robotun adı RoboThespian.

Robotlar aleminden artık sanatçılar da çıkıyor. Resim yapan, roman yazan, dans eden robotlar var ve tabii oyuncu olan da. İlk olarak 2010 yılında geliştirilen oyuncu RoboThespian, kinect aracılığıyla karşısındakinin davranışlarını taklit edebilme yeteneğine sahip bir insansı robot. Alzheimer’lı eşi, İngiliz oyuncu Judy Norman canlandırıyor. Oyun boyunca genellikle robotla konuşan Norman, zaman zaman robotu öpüyor ve onunla duygusal etkileşime giriyor.

Judy Norman’la sahneye çıkan robotun oynadığı oyunun yönetmeni ve yazarı ise Jon Welch. Ölüm ve teknoloji ile ilgili sorunları irdeleyen oyun, hem neşeli hem kederli ögeler taşıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Jon Welch, “Bu, robot yapan bir kişinin öyküsü. Hayatı boyunca robot yapıyor. Orta yaş döneminde tedavisi olmayan ve giderek ilerleyen bir hastalığa yakalanıyor. Hastalığı yüzünden çok uzun yaşayamayacağını fark ediyor. Öte yandan karısında Alzheimer hastalığının belirtileri başlıyor. Bunun üzerine adam son robotunu, karısına hayatı boyunca eşlik edecek şekilde tasarlıyor” ifadelerini kullanıyor. Judy Norman ise, “Size tuhaf gelecek belki ama, son derece sevecen biri ve ondan çok hoşlanıyorum” diyor.

Robot karakter fikri gerçek bir robot üreticisinden gelmiş. RoboThespian’ın bir buçuk saatlik oyun boyunca senkronize olması için zaman gerekiyor. Kabloya bağlı robot, rejiye bir bilgisayar aracılığıyla bağlanıyor. Spillikin, bugünlerde İngiltere’de turda.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir