Soluk mavi nokta: Dünya

Cassini aracının Satürn’ün halkaları arasından çektiği fotoğrafta Dünya bir nokta kadar görülüyor.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Cassini uzay aracı, Satürn’ün buz halkaları arasından 1,4 milyar kilometre uzaklıktaki Dünya’yı fotoğrafladı.

Yakıtını bitirdiği için 20 yıllık efsanevi yolculuğunun son aşamasına giren ve 26 Nisan’da Satürn’e doğru ‘intihar’ dalışına geçecek olan Cassini keşif aracı, kamerasını 12 Nisan günü milyonlarca kilometre uzaklıktaki yuvamıza son bir kez çevirdi.

Cassini, son dalışı sırasında Satürn’ün yüzeyi ile halkaları arasındaki 2 bin 400 kilometre genişliğindeki boşlukta gözlem yapacak. 15 Eylül’de gezegenin atmosferine girdikten sonra parçalanarak yok olacak.

pale1
Dünya – Fotoğraf: Cassini / NASA

Yukarıdaki görselin büyük ve orjinal haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz: NASA

‘Soluk Mavi Nokta’ ifadesi, aslında 1990 yılında Dünya’nın Voyager 1 sondası tarafından rekor uzaklıktan çekilen bir fotoğrafı için kullanılıyor. (6,4 milyar kilometre). Fotoğraf, yeryüzünü uzayın sonsuzluğu içinde tek başına gösteriyor. 1996’da hayatını kaybeden Amerikalı ünlü gökbilimci Carl Sagan, bu ünlü fotoğraftan esinlenerek (aşağıda) 1994 yılında ‘Soluk Mavi Nokta’ (Pale Blue Dot) adlı kitabını yazmıştı.

pale123
Soluk mavi nokta, Dünya – Voyager 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir