Yeni bir kutup ışığı görüldü

Gökyüzünde uzanan bu gaz kemeri, yerden 300 kilometre yukarıda parlıyor.

Bir grup aurora (kuzey, kutup ışığı) meraklısı, atmosferde kimsenin tanımlamadığı ışıklardan birini tespit etti. Olağanüstü güzellikteki kemere ‘STEVE’ adı verildi.

BBC’nin haberine göre, Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nden Eric Donovan, bu ışık türünü Facebook’ta paylaşılan fotoğraflardan keşfetti. Fotoğraftaki kuzey ışığının daha önce tanımlanmış auroralardan birine uymadığını ve gruptakilerin bu ışığa “proton kemeri” dese de proton ışıklarının insan gözüyle görülemediğini fark etti.

Yapılan testlerde bu ışığın atmosferin üst kısımlarında hızla hareket eden gaz akımları sonucu oluştuğu belirlendi.

Meet_Steve1

Görselin büyük ve orjinal haline buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz: ESA

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yerden 300 kilometre yüksekliğe ölçüm cihazları göndererek yaptığı testlerde bu gaz akımlarının içinde hava sıcaklığının dışarıya göre 3 bin derece daha sıcak olduğunu tespit etti. 25 kilometre genişliğindeki gaz kemeri saniyede 6 kilometre, yani saatte 21 bin kilometre hızla hareket ediyor. Bu, kemerin dışındaki havanın hareket hızının 600 katına denk.

Bu büyük mor ışıkla ilgili bilinenler görece az olsa da ışığın kuzey ışığı tanımı içine girmeme ihtimali de bulunuyor. Kuzey ışığı, Güneş’ten gelen parçacıkların atmosferle etkileşmesi sonucu ortaya çıkan ışıklara deniyor. Fakat bu ışığın kaynağı Güneş’ten gelen parçacıklar değil.

ESA’dan Roger Haagmans, “Bu doğa olayının gözlemci yurttaşlar tarafından fark edilerek bilim insanlarının merakını tetiklemesi inanılmaz bir olay. STEVE epey yaygın bir doğa olayı fakat biz bunu daha önce fark etmemiştik. Bunu yerden yapılan gözlemler, uydular, veriye erişme imkanlarında yaşanan patlama ve yurttaş bilim insanlarının güçlerini birleştirmesi sağladı” dedi.

AURORALAR

Atmosferin 100 ila 1000 kilometre aralığında oluşan kutup ışıklarının yatay uzunluğu binlerce kilometreyi bulabiliyor. Güney kutbuna yakın enlemlerde görülen ışıklara aurora australis (güney kutup ışıkları) deniliyor. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis (kuzey ışıkları) olarak adlandırılıyor. Özellikle yay, bulut ve çizgi şeklinde oluşan kutup ışıklarının yaygın rengi yeşil. Ancak çok yükseklerde olan kutup ışıkları kırmızı ya da pembe rengi alıyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir