Plastik torba benzeri yapay rahim üretildi

ABD’de geliştirilen bu özel torba, anne karnını taklit ederek bebeğin büyümesini sürdürüyor.

ABD’deki bilim insanları, çok erken doğan (prematüre) bebeklerin hayatta kalma şanslarını artırmak için plastik torbaya benzeyen ‘yapay rahim’ geliştirdi. Hayvan deneylerinde başarılı olan ürün insanlarda da test edilecek.

Philadelphia Çocuk Hastanesi (CHOP) uzmanlarının bilim dergisi Nature Communications’ta yayınlanan araştırmasına göre, anne karnını taklit eden cihaz, yapay besleyici zengini amniyotik sıvı ile doldurulmuş torbadan oluşuyor. 23 haftalık insan bebeğinin yaşıyla eş değer bir prematüre kuzu cenini, aygıt sayesinde yaşamayı başardı.

Yapay rahmin en büyük özelliği, geleneksel kuluçka makinelerinin aksine anne karnını en gerçekçi haliyle taklit edebilmesi. Bebeğin kalbi, göbek kordonu vasıtasıyla annenin plasentasının yerini alan harici bir gaz değiş-tokuş makinesine doğru kan dolaşımını gerçekleştirebiliyor. Cihazda mekanik pompa kullanılmıyor zira yumuşak suni basınç bile az gelişmiş bir kalbe aşırı yük verebilir.

baby

Araştırmalara göre, gebeliğin 23. haftasından daha erken doğan bebeklerin yaşama şansı olmuyor. 23. haftadayken hayatta kalma oranı yüzde 15’e, 24. haftada yüzde 55’e, 25. haftada ise yüzde 80’e çıkıyor. Bebeğin organlarının gelişimi açısından 23 – 28 haftalar arası oldukça kritik bir dönem.

Cihazı geliştiren CHOP ekibinden Doktor Alan Flake şunları söylüyor: “Kritik dönemde doğan bebeklerin dış dünyaya tamamen geçmeden önce ile anne karnı benzeri bir köprüye ihtiyaçları var. Geliştirdiğimiz yapay rahim, bebeğin ve organlarının gelişim sürecini destekliyor. Standart bir kuluçka makinesinden oldukça üstün. Gebeliğin ilk dönemlerini taklit edecek bir makine günümüzün teknolojisi ile imkansız. Ancak gelişim sürecine bu şekilde yardım edebiliriz.”

Bilim insanları yapay rahmin bebekler için hazır hale gelebilmesinin 3 ila 5 yıl sürebileceğini belirtiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, sadece ülkemizde her yıl yaklaşık 150 bin bebek prematüre doğuyor. Türkiye, erken doğum oranında dünyada 56. sırada yer alıyor.

CHOP araştırmacılarının prematür kuzuyu koydukları yapay rahimle ilgili kısa videoya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz: CHOP / Yapay rahim


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Plastik torba benzeri yapay rahim üretildi” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir