Çin’de farelere ‘kafa nakli’ yapıldı

Üst kısımdaki yeni kafasını kullanan alttaki fare 36 saat yaşayabildi.

Çin’deki bilim insanları farelere kafa nakilleri yaptıklarını, hayvanların ameliyattan sonra yeni başlarıyla en fazla 36 saat hayatta kalabildiklerini bildirdi.

İngiliz The Independent gazetesinin haberine göre, bu yıl içinde insanlarda ilk kafa naklini yapmayı planlayan İtalyan Beyin Cerrahı Prof. Dr. Sergio Canavero ve Çinli meslektaşı Xiaoping Ren, en başarılı denemelerinde küçük bir farenin başını daha büyük fareye nakletti. Operasyon sırasında donör farenin beyin aktivitesi de devam ettirildi. Üçüncü bir fare ise iki canlıyı yaşatması adına kan basınçlarını sürdürmek için kullanıldı.

307CE3A400000578-0-image-a-73_1453510542220
Prof. Dr. Sergio Canavero

Canavero ve Çinli doktor, deneylerini defalarca tekrarladı. En etkili operasyonları sonrası bir fare yeni kafasıyla 36 saat yaşayabildi. Habere göre İtalyan cerrah bunu önemli bir başarı olarak görüyor çünkü ameliyat sırasında büyük bir kan kaybı yaşanmadı.

Operasyonla ilgili yayınlanan bir fotoğrafta, donör farenin kafası ve ön pençeleri, nakil yapılan hayvanın üst boyun kısmına dikişlenmiş olarak görülüyor. Yani alttaki fare artık üstteki farenin kafasını kullanıyor.

Canavero, daha önce benzer bir deneyi omuriliği kopan bir köpekte de denemişti. Ancak köpeğin yeni kafasıyla ne kadar hayatta kaldığı bilinmiyor. İtalyan cerrah, geçtiğimiz yıl bir maymunda kafa nakli gerçekleştirdiğini, hayvanın 20 saat boyunca yaşatıldığını, ‘etik sebepler’ yüzünden öldürüldüğünü açıklamıştı.

Canavero, zayıf yaşam sürelerine rağmen farelerdeki deneylerinin insanlarda kafa nakli yapılabilmesi için önemli bir adım olduğunu iddia ediyor. Ancak birçok bilim otoritesi, böyle bir nakille ilgili çok fazla risk bulunduğunu, kafa naklinin yapılabilmesinin yakın dönemde imkansız olduğunu belirtiyor. İtalyan cerrah ise gerekli para ve iznin alınması durumunda insan kafa nakli operasyonunun bu yıl Aralık ayında Çin’de gerçekleşebileceğini belirtiyor.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

“Çin’de farelere ‘kafa nakli’ yapıldı” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir