İlk kez ketenden bir otomobil üretildi

Hollanda’da geliştirilen ‘Lina’ yüzde 100 biyolojik çözünürlüğe sahip.

Hollanda’daki Eindhoven Üniversitesi’nde dünyanın ilk biyolojik otomobili üretildi. Şasi ve üst yapısı tamamen ketenden yapılan ve yüzde 100 biyolojik çözünürlüğe sahip olan çevre dostu araca ‘Lina’ adı verildi.

Dutchnews.nl’nin haberine göre, geçtiğimiz günlerde ilk test sürüşü yapılan otomobil, 8 Mayıs’ta Hollanda Karayolu Ulaştırma Dairesi’nin onayına sunulacak. 12 kişilik bir öğrenci grubu tarafından geliştirilen Lina, sadece 300 kilogram ağırlığında ve şu anda bir bisikletten daha hızlı değil.

4 kişilik olan Lina, özel olarak dizayn edilen bataryalar sayesinde elektrikle çalışıyor. Keten temelli biyo-kompozit gövdesi karbon fiber ile karşılaştırılabilir. Ancak Lina’nın yapısı yüzde 90 oranında daha fazla biyolojik. Aracın kapıları akıllı telefon uygulamasıyla kitlenebiliyor ya da açılabiliyor. Lina, bu uygulama ile kişiye özel şekilde dizayn edilebiliyor.

lina22
Lina’nın keten şasisi

Grubun mali sorumlusu Loes van den Beuken, “Keten, otomobil endüstrisinin kullandığı karbon ve alüminyum kadar sağlam bir hammadde ve onlara göre 6 kat daha ucuz. Ketenden otomobil sayesinde üretim aşamasındaki enerji kaybı üçte iki oranında azaltılacak. Hafif malzemeler kullanarak otomobillerin yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltmayı hedefliyoruz” diyor.

Proje, TomTom Trafik Çözümleri bölümünün desteğini de kazandı. Birimin başkanı olan Carlo van de Weijer, “Dünün aptalca fikri, yarının çığır açan buluşu. Keten otomobil son derece kullanışlı bir fikir. Ben böyle bir şeyi asla düşünemezdim. Otomobillerin daha güvenli ve tasarruflu hale gelmesi an meselesi. En büyük sorunlardan biri ise hammadde kullanımı. Sektörün kısa sürede biyolojik dönüşümlü otomobil üretmesini beklemiyoruz ama birçok firmanın bu projeyi yakından izlediğini söyleyebilirim” açıklamasını yaptı.

Lina eğer 8 Mayıs’taki testlerden başarıyla çıkarsa projeye Hollanda Karayolu Ulaştırma Dairesi de destek verecek.


(Bilimpro.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden ve yazarın adı belirtilmeden alıntı yapılamaz, kanuna aykırı ve izinsiz kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir